Doodzieke Anouk (17) krijgt onterechte boete (Update)

 

Nadat de doodzieke Anouk Groenendijk (17) op 16 oktober onder politiebegeleiding met een speciale rolstoelbus naar het ziekenhuis wordt gebracht, krijgt haar vader een boete van 76 euro. Zijn bezwaar wordt afgewezen door Justitie, omdat 'de belangen van overige wegmisbruikers zwaarder wegen'.

SPOED
Anouk uit Papendrecht heeft een ernstige spier- en stofwisselingsziekte. Af en toe heeft ze last van onverklaarbare hartritmestoornissen, zo ook op 16 oktober. Met spoed kwamen twee ambulances en een politiewagen naar het huis van de familie Groenendijk. Omdat Anouk afhankelijk is van beademing en een speciale rolstoel, kan ze niet makkelijk worden vervoerd in een ambulance. Het ambulancepersoneel besloot haar daarom op een andere manier te vervoeren.

De familie heeft namelijk een aangepaste rolstoelbus, waarin Anouk wel goed vervoerd kan worden. De ambulancebroeders besluiten ter plekke dat één van hen voorop zal rijden met zwaailicht en sirene, de ander rijdt er achteraan met de speciale bus, samen met Anouk en haar moeder. Achter de bus rijdt een politiebusje - ook met sirene en zwaailicht - met daarin Anouks zusje. Vader Groenendijk is aan het werk op dat moment, hij wordt door de politie veilig naar het Erasmus MC gebracht.

BOETE
Met Anouk komt alles goed, maar een aantal dagen later valt er bij de familie een bekeuring op de mat. Er moet en boete betaalt worden van 76 euro, vanwege te hard rijden op de Maasboulevard.

De vader van Anouk begrijpt er niks van; hij werd nota bene begeleid door ambulance en politie. "Als deze rit niet veilig was, weet ik het ook niet meer", zegt hij in een Facebookbericht van Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid. Hij maakt bezwaar, maar krijgt van Justitie geen gelijk, want ‘de belangen van het overige verkeer gaan vóór bijzondere omstandigheden’. Groenendijk is het daar niet mee eens en gaat in beroep. Hoe dat afloopt, zal de ambulancedienst binnenkort melden op haar Facebookpagina.

=====UPDATE

OM verscheurt boete zieke Anouk

De verkeersboete die de familie Groenendijk uit Papendrecht kreeg voor het vervoer van hun doodzieke dochter Anouk (17) naar het ziekenhuis kan in de prullenbak. Het Openbaar Ministerie heeft de prent vernietigd, zo maakte het maandagochtend bekend.

Volgens het OM is de bekeuring van 76 euro "een onjuiste beslissing" geweest. "De officier van justitie zal de boete matigen tot nul euro."

De boete en de aanvankelijke weigering om die te vernietigen leidde tot een storm van kritiek. De rolstoelbus van de zwaargehandicapte Abnouk werd geflitst terwijl die onder begeleiding van een ambulance met zwaailicht en sirene voorop en een politiebusje met zwaailicht en sirene achterop – met spoed naar het Erasmus MC reed. Een goedgetrainde ambulancebroeder zat achter het stuur van het busje.

De familie van Anouk maakte dan ook bezwaar tegen de prent, maar kreeg aanvankelijk nul op het rekest. De officier van justitie schreef: "In uw situatie is ervoor gekozen om de belangen van de overige weggebruikers zwaarder te laten wegen. Voor de officier van justitie is er geen aanleiding de beschikking te vernietigen of de sanctie te verlagen."

Onbegrijpelijk, zo vond niet alleen de familie Groenendijk, maar ook veel mensen met hen. Met de beslissing van het OM krijgen ze nu alsnog gelijk.

Bron met video.

=====

 
 
Bron: Metro Nieuws
 
  29-11-2015  


|

FlitsKaart