Dorp ligt wakker van beweegbare verkeersdrempel





 

DE KIEL - De omstreden beweegbare verkeersdrempel in De Kiel in zijn huidige vorm moet zo snel mogelijk het dorp uit. Het apparaat veroorzaakt zulke heftige trillingen dat aanwonenden er ernstig onder te lijden hebben. "Het is echt niet leuk meer", zegt voorzitter Piet Ursem van Dorpsbelangen.



In augustus vorig jaar beleefde De Kiel de Drentse primeur van de 'dynamische' drempel, zoals het ding door de provincie Drenthe wordt aangeduid. Detectielussen in het asfalt registreren de snelheid van een voertuig. Als dat harder dan 50 rijdt, klappen twee acht centimeter hoge stalen balken omhoog. De snelheidszondaar krijgt een ferme klap. En laat het in het vervolg wel uit zijn hoofd te hard door De Kiel te jakkeren.



"Het geeft een geweldige klap als er een 40 tonner over die balken raast", zegt Ursem. "Dat gebeurt toch al gauw een keer of tien per dag. Heel onaangenaam voor de mensen die er vlakbij wonen. Zeker 's morgens om vijf uur. Je bent meteen klaarwakker."



De voorzitter van Dorpsbelangen heeft er alle vertrouwen in, zo zegt hij, dat de wegbeheerder met een oplossing komt. Binnenkort gaat de provincie in gesprek met het dorp om naar oplossingen te kijken. Een woordvoerster van de provincie zegt dat er diverse mogelijkheden zijn. Volgens haar hoeft dat niet te betekenen dat de drempel verdwijnt. "Je kunt hem ook zo instellen dat hij 's morgens vroeg niet werkt."

 
 
Bron: Dagblad v/h Noorden
 
  22-3-2003  


|

FlitsKaart