Drents alcoholpreventieproject groot succes





 

GRONINGEN/EMMEN - Een Drents alcoholpreventieproject waarbij jongeren onder invloed van alcohol achter het stuur moeten stappen, is een groot succes. Dat blijkt uit een evaluatieonderzoek dat afgelopen jaar door de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) is uitgevoerd. Jongeren die mee hebben gedaan aan het programma blijken minder vaak met drank op in de auto te stappen, dan leeftijdgenoten die niet mee hebben gedaan.




Deelnemers aan het project mogen gratis drinken tot ze een alcoholpromillage van 0,8 hebben, 0,6 promille boven het wettelijk toegestane niveau. Vervolgens moeten ze op een afgesloten circuit een aantal rijvaardigheidstesten uitvoeren, zoals inparkeren, remmen voor een stoplicht en slalommen.



Het project 'Alcoholvrij op weg' is tien jaar geleden in de gemeente Emmen begonnen en heeft als doel jongeren tussen de 18 en 25 jaar te confronteren met de invloed die alcohol heeft op hun rijgedrag. In de loop der jaren hebben ongeveer 1100 jongeren, vooral jongens, met succes aan het project deelgenomen. Volgens onderzoeker en verkeerspsycholoog Karel Brookhuis blijkt uit onderzoek dat van de automobilisten die aan het programma hebben meegedaan slechts één persoon betrapt is met alcohol achter het stuur, ofwel een percentage van 0,7. „Onder jongeren die niet hebben meegedaan ligt dat percentage op 4,2.”



De onderzoeker was in het begin bang dat er jongeren zouden zijn die ondanks de alcohol zonder moeite door de testjes zouden komen. „Maar dat blijkt gelukkig niet voor te komen. Zonder uitzondering vallen ze door de mand,” laat hij weten. Volgens Brookhuis overschatten veel automobilisten zichzelf en denken ze dat hun rijvaardigheden niet snel aangetast worden door alcohol. „Via de cursus ondervinden ze dat je van drank aantoonbaar slechter gaat rijden.”



„Het is een psychologisch fenomeen: je leert iets een stuk beter als je gelijk met de gevolgen geconfronteerd wordt”, stelt de onderzoeker. Daarom is er met opzet voor gekozen de cursus geen belerende en moralistische toon te geven. „We proberen het leuk te brengen. Daarom is de cursus ook erg populair.”



De jongeren die aan het project hebben meegedaan, zijn door hun rijschool benaderd. Volgens Brookhuis werden vooral 'de stoere haantjes', zoals hij het noemt, gevraagd aan het programma deel te nemen.



Gezien het succes van het project pleit de onderzoeker ervoor deze cursus in heel Nederland gratis aan te bieden. „Dat is iets waar we nu voor gaan lobbyen in Den Haag. We denken dat deze cursus, samen met bijvoorbeeld de Bob-campagne, het aantal verkeersdoden in Nederland flink kan terugdringen.”


 
 
Bron: De Telegraaf
 
  9-12-2006  


|

FlitsKaart