Drugsgebruik in het verkeer moet worden aangepakt615x

Drugsgebruik in het verkeer moet harder worden aangepakt, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer volgens het AD. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe wil dat minister Eurlings van Verkeer een ’zero tolerance’-beleid gaat voeren tegen drugs in het verkeer.

Er moeten in het weekeinde meer controles worden uitgevoerd bij uitgaansgelegenheden. Ook moet een duidelijker limiet in de wet komen, zodat glashelder is wanneer iemand in overtreding is.

Nu is nog onduidelijk wanneer iemand zodanig onder invloed van drugs is, dat hij zijn voertuig niet meer goed kan besturen.

Blaaspijp
De Rouwe biedt Eurlings volgende week tijdens overleg in de Tweede Kamer een blaaspijp aan, waarmee weggebruikers betrapt kunnen worden op het gebruik van drugs.

De Rouwe wil daarmee onderstrepen, dat hij het "getreuzel" rond drugscontroles zat is. Volgens hem is het niet nodig om te wachten op uitkomsten van Europees onderzoek naar geschikte testapparatuur. Hij wil dat vooruitlopend daarop gewerkt wordt aan strengere regels en intensieve controles.

Buitenland
Het CDA-Kamerlid zegt dat in het buitenland wel ademtests worden ingezet bij drugscontroles in het verkeer. Daarbij wordt op eenzelfde manier te werk gegaan als bij controles op alcohol. In Nederland kan de politie het probleem van drugs in het verkeer alleen aanpakken door het testen van bloed of speeksel.

Volgens De Rouwe is dat te omslachtig en niet effectief, omdat de politie pas gaat optreden als iemand opvalt door slecht rijgedrag.

Bron:  NU.nl

Melder: pml
esgigt

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram