Duitse milieuzone raakt automobilist1517x

Veel van de 500.000 Nederlanders die elk jaar de fraai gerestaureerde Duitse hoofdstad bezoeken, moeten een speciale milieuvergunning voor hun auto aanvragen. Vanaf januari 2008 wordt in Berlijn, maar ook in steden als Hannover en Keulen, een omstreden milieuzone ingevoerd.

Elke auto in het Berlijnse centrum moet volgend jaar een milieusticker van vijf euro dragen. Anders dreigt een boete van veertig euro. Eigenaren van dieselvoertuigen en oudere auto’s zonder katalysator of roetfilter zijn echter helemaal de klos: zij kunnen geen sticker kopen en dienen hun ’vuile’ auto buiten de milieuzones ofwel ver buiten de stadscentra achter te laten.

„We zetten slechts een Europese richtlijn uit 1999 om”, zucht milieusenator Katrin Lompscher in Berlijn. Ze maakt zich grote zorgen om fijnstofdeeltjes, die ziektes en hoge gezondheidskosten veroorzaken. „We doen dit niet om toeristen geld uit de portemonnee te kloppen”, aldus Lompscher.

Minimaal

Uit een onderzoek van de universiteit Cottbus blijkt echter dat de positieve effecten van de milieuzone minimaal zijn. Op zeventig dagen per jaar geven de metingen te hoge concentraties aan. Brussel legt de maximale overschrijding bij 35 dagen. Deze regeling zorgt in Berlijn voor een verlichting van slechts tien dagen.

Door de maatregel mogen honderdduizend oudere auto’s uit Berlijn, oldtimers uitgezonderd, niet meer binnen de metroring rijden. „Bij sociale problemen verlenen we uitzonderingsvergunningen”, aldus Lompscher. Volgens haar gaat het aandeel fijnstof in de lucht alleen omlaag met schonere auto’s, betere brandstoffen en een vermindering van het aantal wagens.

Critici zijn niet blij met de bureaucratische regeling, die het gigantische gat in de Berlijnse schatkist van zestig miljard euro moet dichten. Volgend jaar zullen in twintig Duitse steden milieuzones worden ingericht. De beroemde Trabi-Safari, waarin toeristen met stinkende Trabantjes door Berlijn rijden, mag overigens gewoon blijven rijden.

Bron:  De Telegraaf, papieren versie. Pagina 11

Melder: BLikent

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram