Duitsers boos over Nederlandse boetes





 

door Theo Jongedijk BERLIJN - De Duitsers zijn woedend over de bekeuringen die zij krijgen in Nederland. Volgens hen maakt de Nederlandse politie bewust jacht op Duitse verkeerszondaars en zijn de boetes ook nog eens fors duurder dan in eigen land.



Het groeiend ongenoegen onder automobilisten uit de Bondsrepubliek over het gedrag van politie en justitie in Nederland is het afgelopen weekeinde naar buiten gebracht door de Rheinische Post uit Düsseldorf, een van de grootste kranten in Duitsland.



'Knöllchen-Land Holland' kopt het dagblad over bijna de volle breedte van een pagina. Het betekent zoveel als 'Bonnenland - Nederland'.



Duitse automobilisten doen erin verslag over in ons land opgedane frustraties met snelheidscontroles, parkeerpolitie en opsporingsdiensten.



Zo is er het verhaal van de man uit Duisburg die op de A6 ten noorden van Amsterdam 124 kilometer heeft gereden, terwijl er 120 als maximum snelheid stond aangegeven. Na thuiskomst kreeg de automobilist een bon via het Centraal Justitieel Incassobureau in Leeuwarden van 28 euro. In Duitsland kost dezelfde overtreding tien euro.



De Duisburger betaalde de boete niet, omdat hij niet achter het stuur zou hebben gezeten. "Maar dat interesseerde het Nederlandse openbaar ministerie niet. Zijn verweer werd afgewezen omdat hij had verzuimd de boete als borgstelling te betalen. Een schriftelijk ingediende vraag of de snelheidsvervolging niet iets te maken kon hebben met een anti-Duitse instelling lieten de Nederlandse autoriteiten onbeantwoord," aldus het verslag in de Rheinische Post.



In Duitsland moet de politie bewijzen wie er achter het stuur heeft gezeten. Dit gebeurt altijd aan de hand van een portretfoto van de automobilist. "Zo werkt het in Nederland niet", legt de krant haar lezers uit. "Daarom mag er in Nederland bij snelheidscontroles zelfs van achteren worden gefotografeerd."



Frustratie in Duitsland is er ook over het boetebedrag dat wordt opgelegd bij het handmatig bellen vanuit de auto.



In de Bondsrepubliek kost deze overtreding 30 euro, in Nederland 136 euro.
Nog een verbazing bij de Duitsers: "Wie in Holland in de auto wordt betrapt met een geopend blikje bier, waarin een resthoeveelheid zit, kan daarvoor een bekeuring van 40 euro krijgen.



De krant baseert zich niet alleen op ervaringen van individuele automobilisten, maar voert ook advocaat Lars Wemmers van het kantoor Strick in Kleve op, die aan de Duitse verkeersklagers een deel van zijn dagtaak ontleent. Volgens hem is het andersom niet veel anders. Ook Nederlanders leven in de stellige overtuiging dat ze in Duitsland sneller worden beboet dan Duitse automobilisten.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  8-5-2002  


|

FlitsKaart