Duizenden automobilisten dagelijks stoned achter het stuur1163x

Duizenden automobilisten zitten dagelijks onder invloed van drugs achter het stuur. Het aantal mensen dat in Nederland na het blowen in de auto stapt, ligt een kwart hoger dan in de rest van de Europese Unie.

Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), waarover De Telegraaf vandaag publiceert.

De SWOV testte samen met de politie 26.000 weggebruikers op drugsgebruik. Volgens SWOV-directeur Fred Wegman zijn drugs een probleem ’waarvan we de omvang nu pas goed zien’. Vooral de combinatie van verdovende middelen met alcohol baart grote zorgen. Wie amfetaminen gebruikt, maakt 5 tot 30 keer meer kans op een ernstig ongeluk. Voor cannabis in combinatie met alcohol geldt dat ook ongeveer. De SWOV stelt wel vast dat het met het alcoholgebruik in het verkeer de goede kant opgaat.

De stichting houdt het gebruik van drugs verantwoordelijk voor tachtig doden per jaar, veelal eenzijdige ongevallen.

Bron:  Het Parool

Melder: Maserati Teun

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram


Commentaar Flitsservice:


 

Als de politie nu eens aanzienlijk minder aandacht gaat besteden de oeverloze snelheidscontroles, dan hebben ze ruimschoots de tijd om de automobilisten te controleren op alcohol- en druggebruik.

Alcohol- en drugcontroles leveren wél een aanzienlijke bijdrage aan de verkeersveiligheid.