Duizenden illegaal geflitst





 

De helft van de 450 bemande camera's die in ons land gebruikt worden, is illegaal. De toestellen zouden afwijkingen tot 35 kilometer per uur toestaan. Verwacht wordt dat duizenden automobilisten hun veroordeling wegens snelheidsovertreding zullen aanvechten.



De camera's type F6 en F9 van Multanova zijn nagenoeg de enige die in ons land worden gebruikt. Maar Economische Zaken weigert de toestellen nog te ijken, omdat het uitrichtapparaat ontbreekt. Dat toestel is nodig om de camera's correct af te stellen, maar kost zo'n 4.000 euro per stuk extra. Te veel geld voor de meeste politiediensten in ons land. Alleen in Veurne werd het apparaat meegeleverd.



Gevolg is dat de bemande camera's de verkeerde snelheden opmeten. ,,Je mag rekenen tussen 25 en 35 kilometer per uur'', klinkt het bij de ijkdienst van Economische Zaken. Of het onderscheid tussen geen inbreuk en een zware overtreding.



Met de Multanova F9, het meest recente type, is nog meer aan de hand: het toestel is illegaal. ,,Vooraleer een meetinstrument dat valt onder de ijkwetgeving, op de markt mag worden gebracht, moet de fabrikant een verkoopsvergunning of een goedkeuringscertificaat hebben'', zegt directeur-generaal Lathuy van de ijkdienst. En dat heeft de F9 nog niet. Dat flitstoestel mag gewoon niet worden gebruikt.



Deze onachtzaamheid van de politiediensten kan zware gevolgen hebben voor de inning van verkeersboetes. Verwacht wordt dat duizenden automobilisten hun snelheidsovertreding zullen aanvechten.

 
 
Bron: Bron: 
 
  14-9-2002  


|

FlitsKaart