Een pakketje schroot zonder apk

 

Een allang gesloopte auto blijft Jan Bremer uit Hoogeveen achtervolgen. Wegens een boete voor een verlopen apk belandde hij gisteren zelfs voor de kantonrechter. En dat terwijl de boete betaald was.

Waarschijnlijk is zijn oude Subaru met kenteken SX-23-KJ allang in China gerecycled tot paraplu’s of ander nuttigs. In januari 2005 leverde Jan Bremer zijn auto in bij Hoogeveense Metaal-Recycling, een oud-ijzerhandel. Daar kon hij er nog 80 euro voor beuren en da’s mooi meegenomen als je in de schuldsanering zit. Dat geld is hij echter allang weer kwijt aan boetes voor het gesloopte brik.

Het is een verhaal met Kafkaïaanse trekjes, veel pech en een klein beetje dommigheid. Omdat de Hoogeveense oud-ijzerhandel geen autosloperij is, kreeg Bremer geen vrijwaringsbewijs voor zijn verkochte auto. Een bon vragen kwam niet in hem op. "Ik moest mijn kenteken maar laten schorsen." Dan verviel de motorrijtuigenbelasting en de verplichtige apk-keuring.

Zo gezegd, zo gedaan. Een probleem ontstond pas toen de schorsing na een jaar verlengd moest worden. "Daarvoor heb je het kentekenbewijs nodig", vertelt Bremer, "en dat was ik kwijtgeraakt bij een brand in mijn schuur." Later vond hij het toch terug en liet het kenteken weer schorsen, maar toen was het kwaad al geschied.

De Rijksdienst voor het Wegverkeer had in de tussentijd namelijk geconstateerd dat Subaru SX-23-KJ - twee jaar eerder gesloopt - geen geldige apk-keuring had. Boete. En toen Bremer niet gelijk betaalde werd die boete verhoogd. Sterker nog, het Centraal Jusitieel Incasso Bureau stuurde hem uiteindelijk twee identieke brieven met het dringende verzoek die €140,63 nu te betalen of zijn rijbewijs in te leveren

Als chauffeur bij de dierenambulance in Hoogeveen kan Bremer zijn rijbewijs niet missen. Hij betaalde de boete op het postkantoor en ging een dag later voor de zekerheid naar het politiebureau in Hoogeveen om desnoods maar nóg een keer te betalen, omdat hij nou eenmaal twee brieven had gekregen. Maar dat was niet nodig, vertelde de dienstdoende agent.

Opgelucht. Tot Bremer eind december een brief van de rechtbank Assen kreeg. De officier van justitie wilde hem een paar dagen in de cel zetten. Vanwege die boete die nog uitstond. U weet wel, die reeds betaalde boete voor een verlopen apk-keuring op een al jaren eerder gesloopte auto. Gistermiddag stond Bremer voor de kantonrechter. Die vond het ook een vreemd verhaal - "dus u staat hier voor een boete die u al betaald hebt?" - en besloot de zaak eerst uit te zoeken. Wordt vervolgd.

 
 
Bron: Dagblad van het Noorden
 
  27-2-2008  


|

FlitsKaart