Ergernis over 50 Keesomstraat1225x

Er is volgens de Edese wethouder Peter van ’t Hoog geen sprake van een heksenjacht. ,,De politie controleert niet op ons verzoek extra op de Keesomstraat." Feit is wel dat veel Edenaren er niet bepaald blij mee zijn, dat er als een ’gek’ wordt gecontroleerd op de Keesomstraat, al waar motorvoertuigen sinds kort slechts 50 kilometer mogen rijden. ,,Belachelijk zo’n snelheid op zo’n weg", vindt een Edese automobilist.

Veel Edenaren kunnen zich nog wel voorstellen, dat de snelheid van 70 is gewijzigd in 50 kilometer. Alleen dat er geen overbruggingstijd wordt toegepast zit hen behoorlijk dwars. Meteen worden er fikse boetes uitgedeeld als je daar te hard rijdt. En alleen voor de automobilisten, die Ede uitrijden. Automobilisten die Ede in rijden, zijn niet de dupe van de flitspalen, die wel op de andere route bij de verkeerslichten staan.
Boetes uitdelen bij het te hard rijden blijft nog altijd het makkelijkst. ,,Laat de politie maar eens controleren bij de verkeerslichten", zegt een Edenaar, voor wie de ’politie ook zijn beste vriend’ is, maar net als anderen niet met naam en toenaam in de krant wil. ,,Ik was goed pissig", zegt iemand anders, die in één week drie keer aan de ’beurt’ was. Weer een andere Edenaar was evenmin blij, dat hij op het traject tweemaal werd gepakt. ,,Laat ze maar boeven vangen", zegt hij gefrustreerd. Nog meer Edenaren zijn woest over de boetes, waarmee alleen maar de staatskas wordt gespekt. Vanaf mei tot half oktober is er gewerkt aan het kruispunt Tooroplaan-Dreeslaan. Om een extra afslag naar het bedrijventerrein te maken en de oversteek van de bus sneller te maken. Een deel van de werkzaamheden was ook het aanbrengen van nieuwe verkeerslichten en deze opnieuw in te stellen, om een groene golf mogelijk te maken, gebaseerd op een gemiddelde snelheid van 50 kilometer per uur. Deze snelheid is minder belastend voor het milieu. De groene golf is ingesteld op de meest drukke verkeersstroom. De politie controleert op de ’nieuwe’ snelheid, maar houdt geen speciale acties, stelt wethouder Peter van ’t Hoog. De praktijk leert wel dat er vaak nog te snel wordt gereden. De gemeente gaat volgens hem daarom een grote ’50’ op het wegdek van de Keesomstraat schilderen. De borden met ’pas op vijftig kilometer’ vallen niet echt op. Een reden waarom nog veel automobilisten door de gewenning nog altijd 70 rijden op de Keesomstraat. ,,Door de weersomstandigheden is dat het nu nog niet mogelijk 50 op het wegdek te schilderen", weet Van ’t Hoog.
Ook voor verbetering van de leefbaarheid is het volgens de Edese wethouder goed dat er nu 50 kilometer mag worden gereden op de Keesomstraat.
Zeker de bewoners van de terraswoningen, die uitzicht hebben op de Keesomstraat en jarenlang gestreden hebben voor een lagere snelheid op deze weg, zullen tevreden zijn. ,,Ook voor de verkeersveiligheid is het beter. In tijd maakt niet uit of je zeventig of vijftig kilometer rijdt", aldus de wethouder. ,,Natuurlijk duurt het een tijdje voordat de mensen aan de nieuwe snelheid gewend zijn."

Bron:  Ede Stad

Melder: Laurens

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram