Ergernis over legitimatieplicht





 

Den Haag - De dit jaar van kracht geworden legitimatieplicht heeft tot grote ergernis en een regen aan klachten geleid.
De politie zou veel te snel boetes uitdelen en mensen die zich niet kunnen legitimeren in de cel stoppen. De Nationale Ombudsman gaat de gang van zaken onderzoeken.





Sinds de invoering van de Identificatiewet op 1 januari hebben al meer dan 40.000 mensen een boete gekregen, omdat zij geen identificatiebewijs bij zich hadden. Ongeveer 10procent van de bonnen ging naar kinderen van veertien tot achttien jaar. Liefst 12.000 mensen willen de zaak laten voorkomen, omdat ze de boete onterecht vinden. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau.




De onvrede over de wet neemt toe, constateert het Meldpunt Misbruik Identificatieplicht. Dagelijks komen er tientallen opmerkingen over binnen, aldus een woordvoerster. Met name het gegeven dat bij relatief lichte overtredingen nu vaak twee boetes worden uitgeschreven, stuit veel mensen tegen de borst. ,,Nogal wat gedupeerden vinden dat de politie zich veel te onverzettelijk opstelt bij het controleren van iemands identiteit'', aldus de woordvoerster van het meldpunt. De politie mag bijvoorbeeld iemand die geen paspoort, rijbewijs of identiteitskaart bij zich heeft, zes uur lang opsluiten in een politiecel. ,,En dat gebeurt nogal eens'', weet het meldpunt. De korpsen van Rotterdam en Amsterdam bevestigen dit.







De Nationale Ombudsman gaat de telefoontjes registreren. ,,We maken ons zorgen. We hebben ontdekt dat getuigen van een ongeluk zich niet melden als ze geen legitimatie bij zich hebben. Ze zijn bang dat ze een boete krijgen. Het komt de veiligheid niet ten goede.''







Het Nederlands Politie Instituut meent dat de wet wel degelijk de veiligheid bevordert. ,,De politie vraagt nooit zomaar om legitimatie. Het kan zijn dat iemand zich verdacht gedraagt, voor overlast zorgt, of een misdrijf begaat. In dat laatste geval is het door de verplichte legitimatie een stuk moeilijker geworden om een valse naam op te geven.''







De Identificatiewet wordt in 2008 geëvalueerd.

 
 
Bron: De Limburger
 
  19-8-2005  


|

FlitsKaart