Ergernis over politie groeit





 

Het aantal klachten over de politie dat bij de Nationale ombudsman binnenkomt, is de afgelopen drie jaar met ruim vijftien procent toegenomen.

Door Sander Wageman

In 2004 ontving het klachteninstituut van de overheid 843 meldingen, in 2005 waren dat er 930 en vorig jaar groeide het aantal naar 974.

Gisteren nog haalde het korps Gelderland-Zuid zich de woede van veel burgers op haar nek. Onder meer in deze krant werden foto’s van twee agenten getoond die fietsers bekeurden, omdat ze over de stoep van een opgebroken straat reden.

De Nationale ombudsman krijgt geregeld klachten over de politie. Woordvoerster Maaike Betlem laat weten dat er onder meer over het toepassen van dwangmiddelen, het gebruik van geweld, de kwaliteit van klachtenafhandeling en zaken als bejegening en informatieverstrekking flink wordt geklaagd. "We onderzoeken niet alle zaken. Onze bevoegdheden hieromtrent zijn in de wet vastgelegd. Mensen die het niet eens zijn met bekeuringen bijvoorbeeld komen bij de rechter terecht. Daar mogen we dus niets over zeggen."

Overleg tussen de politie en het klachtenorgaan is er wel. "Alex Brenninkmeijer, de ombudsman, gaat vaak zelf bij de korpsbeheerders langs. Bovendien heeft elk korps haar eigen vaste contactambtenaar die meldingen behandelt. Die zorgt er bijvoorbeeld voor dat klachten over specifieke ambtenaren ook binnen de politie wordt onderzocht", legt Betlem uit.

Foto’s
Na de publicatie van foto´s van twee agenten die dinsdag aan de opgebroken Heyendaalseweg in Nijmegen fietsers bekeurden, zijn bij de politie in Nijmegen tientallen telefoontjes binnengekomen van verontwaardigde burgers. De fietsers kregen een bon van €26, omdat ze gebruik maakten van de stoep. "Het is voor de twee agenten nog het ergst", meldt politiewoordvoerster Monique Voet van het korps Gelderland-Zuid.

Ook lezers van Sp!ts hebben geen goed woord over voor de politiemannen op de foto’s die deze krant gisteren plaatste. "Er was maar een klein stukje afgesloten en we kregen klachten binnen van de nabijgelegen basisschool, omwonenden en wegwerkers. De weg was voor fietsers afgesloten en toch werd er over de stoep gereden. Daarom hebben we er gecontroleerd. En niet urenlang, maar ´s ochtends een kwartiertje en ´s middags een half uur. Er zijn zo´n twintig bekeuringen uitgeschreven", verklaart de zegsvrouw.

Misser
Veel lezers van deze krant begrijpen echter niets van de handhavingsactie van de politie Gelderland-Zuid. Zo schreef Jan-Willem Verboom uit Amsterdam: "Een absolute misser voor de Nijmeegse politie. Politieagenten die meewerken aan dit beleid mogen na een dag onschuldige fietsers bekeuren trots zijn op zichzelf." Laura Stalpers, ook uit Amsterdam, herkent de situatie: "Op de Koninginneweg in Amsterdam wacht ons eenzelfde lot. De motor-agent rijdt over de trambaan (ja, hij wel) en fietsers, die vanwege het opengebroken stuk weg noodgedwongen van de stoep gebruik moeten maken, worden op de bon geslingerd."

 
 
Bron: www.spitsnet.nl
 
  5-10-2007  


|

FlitsKaart