Ervaren automobilist kijkt slecht

 

Automobilisten kijken slecht in het verkeer. Met name de dode hoek wordt slecht gecontroleerd en men kijkt niet goed bij het naderen van een kruising. Ook de kennis van de theorie is ver onder de maat. Van de 400 deelnemers aan een theorietest slaagde er iets minder dan een kwart. Veel fouten werden gemaakt met de voorrangsregels.Dit waren de resultaten van de gratis rij- en theorietests tijdens de open dag van het CBR in Eindhoven, Breda en Maastricht op zaterdag 25 mei 2002. Meer dan 300 deelnemers meldden zich aan voor de praktijktest.
Examinatoren en rij-instructeurs stonden op de open dag klaar om de rijstijl uitgebreid onder de loep te nemen. Hierbij kwamen het rijden op de snelweg, buiten en binnen de bebouwde kom en bijzondere verrichtingen, zoals het bochtje achteruit, aan bod. Maar ook een relatief nieuw onderwerp als milieuvriendelijk rijden werd getoetst.

Het CBR pleit al jaren voor een periodieke toets van de theoriekennis en de rijvaardigheid. Naar verwachting kan het aantal ongelukken en gevaarlijke situaties daarmee ingrijpend worden verlaagd. Bij ervaren bestuurders ontstaan routinefouten die tot soms levensgevaarlijke situaties kunnen leiden. Daarnaast verwatert de kennis van de verkeersregels en veranderen regels waar veel verkeersdeelnemers niet van op de hoogte blijken te zijn.

 
 
Bron: CBR
 
  30-5-2002  


|

FlitsKaart