EU: geen verlaging benzineaccijnzen

 

De landen van de Europese Unie zullen niet overgaan tot het verlagen van accijnzen op benzine of diesel. Hoge benzineprijzen gaan we niet compenseren”, zei minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken donderdag na overleg met EU-collegas in Brussel.

De Franse president Nicolas Sarkozy had woensdag nog voorgesteld om de brandstofaccijnzen in Europees verband te verlagen. Maar zijn minister herhaalde dat pleidooi in de vergadering van EU-ministers donderdag niet.

Portugal begon er wel over, maar werd gewezen op eerdere EU-afspraken om de accijnzen niet te verlagen bij hoge prijzen en overigens ook niet te verhogen bij lage brandstofprijzen.

Volgens Van der Hoeven is het zaak om de druk op olieproducerende landen te verhogen, omdat zij momenteel te weinig olie op de wereldmarkt aanbieden. Dat is de oorzaak van de hoge prijzen, meent de minister.

Maar de situatie is volgens haar niet zo extreem als tijdens de oliecrisis in de jaren zeventig. „Onze energieconsumptie is gedaald en we gaan er efficiënter mee om. We zijn nu minder kwetsbaar dan toen”, aldus de CDA-minister.

 
 
Bron: Telegraaf
 
  29-5-2008  


|

FlitsKaart