Eurlings: boek Paul van Loon maakt kinderen niet bang

 

Het boek 'Ontsnapt uit de dode hoek' van Paul van Loon maakt kinderen niet bang. Dat schrijft minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) in antwoord op Kamervragen van de SGP. De gereformeerde partij vindt het boek niet geschikt voor kinderen, omdat er 'angstaanjagende taferelen' in voorkomen.
Eurlings: boek Paul van Loon maakt kinderen niet bang

Van Loon schreef het boek op verzoek van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. De leerlingen uit groep 8 van bijna zevenduizend basisscholen moeten door het boek op een speelse manier vertrouwd raken met de gevaren van de dode hoek, het gebied rond auto's en vooral vrachtwagens dat voor de bestuurders niet in de spiegels is te zien.

De SGP neemt er aanstoot aan dat in het gewraakte boek de in het werk van Van Loon bekende duivelsfiguur Ferluci voorkomt, die aangereden kinderzieltjes met een griezelbus naar een helse verzamelplaats rijdt.

Eurlings benadrukt in zijn reactie dat Van Loon een 'gewaardeerd schrijver' is, die 'veel kinderen aanspreekt'. "Ferluci is een terugkerend stijlfiguur in de boeken van Paul van Loon in de serie 'de griezelbus', onder kinderen een zeer populaire serie", schrijft de bewindsman. Hij voegt daar aan toe dat het werk van Van Loon door diverse jury's is bekroond en dat de schrijver in het verleden het Kinderboekenweekgeschenk heeft geschreven.

Dat vooral christelijke scholen grote moeite kunnen hebben met de setting van een dodenrijk, heeft het ministerie daarom voor lief genomen. Van de 6930 scholen die door het ministerie met het boekje zijn benaderd, hebben er volgens Eurlings 85 laten weten het werk niet uit te delen. Maar 850 scholen hebben juist extra boeken aangevraagd, schrijft de minister.

Eurlings laat weten de mening te respecteren van schoolbesturen die het boekje niet willen uitdelen. Hij heeft die scholen als alternatief een vrachtwagenles op school aangeboden. "De scholen waar het om gaat, reageren in het algemeen positief op dit aanbod."

 
 
Bron: Nieuws.nl
 
  21-6-2007  


|

FlitsKaart