Eurlings naar Kamer om spoor-TomTom

 

Minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) wordt aanstaande dinsdag tijdens de eerste vergaderdag van de Tweede Kamer na het zomerreces al meteen ontboden in ’s lands vergaderzaal. Althans, als het aan GroenLinks ligt. Kamerlid Wijnand Duyvendak wil dat de bewindsman reageert op het voorstel van de NS om met een miljardeninvestering automobilisten uit de file en in de trein te krijgen.

NS-topman Aad Veenman wil 3,5 miljard euro investeren in treinen en navigatieapparatuur, zegt hij vrijdag in een interview met de Telegraaf. Hij heeft een systeem voor ogen waarbij actuele vertrektijden van de treinen wordt doorgegeven aan de ’TomTom’ van de automobilist. Hierdoor krijgt deze de kans krijgt om vlak voor de file te parkeren bij een station en zijn reis per trein voort te zetten.

Om dit mogelijk te maken zijn eveneens forse investeringen nodig in het netwerk van stations, sporen, parkeerplaatsen en vergaderruimtes op stations, zegt de topman. Veenman stelt daarom een ’keiharde eis’. De overheid moet acht miljard euro investeren om de spoorcapaciteit uit te breiden. "Het heeft geen zin om te investeren in extra treinen als er geen extra sporen zijn." De NS financiert de 3,5 miljard uit reserves. De prijs van het treinkaartje zal ’gematigd’ stijgen.

Veenman heeft niet de bedoeling de automobilist de trein in te jagen. Hij roept de consument op ’slim te kiezen’. "Neem soms de trein en soms de auto. Zie de twee mogelijkheden als een aanvulling op elkaar", zei hij eerder deze week. Deze aanpak kan volgens Duyvendak een substantiële bijdrage kunnen leveren aan de filebestrijding en is daarnaast goed voor het milieu. Een deel van de financiering zou volgens hem kunnen worden betaald uit de kilometerheffing die het kabinet wil invoeren.

 
 
Bron: www.nieuws.nl / novum
 
  31-8-2007  


|

FlitsKaart