Eurlings positief over filemijden A6

 

Dagelijks rijden in de ochtendspits tot vierhonderd auto’s minder over de Hollandse Brug door het project filemijden A6. In totaal doen 1400 personen mee aan de proef. Ongeveer zevenhonderd mensen laten de auto staan en maken gebruik van het aangeboden OV-alternatief.

Dat heeft minister Camiel Eurlings van Verkeer de Tweede Kamer laten weten. Rijkswaterstaat voert sinds april vorig jaar grootschalige werkzaamheden uit op de A6-brugverbinding tussen Almere en Het Gooi en Amsterdam.

Volgens de CDA-bewindsman zijn de verkeersproblemen als gevolg van de werkzaamheden veel minder dan in een situatie waarin automobilisten niet zouden zijn gestimuleerd de spits te mijden.

De deelnemers aan de proef krijgen een beloning als ze hun reisgedrag aanpassen over de A6 in de zuidelijke richting. De beloning varieert. Zo krijgen de forenzen 4 euro uitgekeerd voor elke keer dat ze de brug vóór 06.00 uur of ná 10.00 uur passeren. Wie de brug doordeweeks helemaal mijdt, krijgt 6 euro per niet gemaakte rit.

In de weekeinden en tijdens vakanties en officiële feestdagen gelden de beloningen niet. De inkomsten kunnen desondanks oplopen tot 100 euro per maand.

Tot voor kort was het onduidelijk of deelnemers belasting zouden moeten betalen over hun inkomsten uit het filemijden. Eurlings schrijft in zijn brief aan de Tweede Kamer dat Rijkswaterstaat opdraait voor de belastingafdracht. „De filemijders hoeven derhalve niets te betalen”, aldus de minister.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  26-2-2008  


|

FlitsKaart