Eurlings wil 17-jarigen begeleid laten autorijden/Coachen jonge autorijder scheelt doden en boetes

 

Minister Camiel Eurlings (Verkeer en Waterstaat) wil jongeren in staat stellen om op hun zeventiende een rijbewijs te halen. Ze mogen daarna tot hun achttiende alleen onder begeleiding van een volwassene met een speciale pas de weg op, mits hun ouders toestemming geven. De minister wil hiervoor in 2010 net als in Duitsland mee experimenteren.
Verkeersminister Camiel Eurlings wil het mogelijk maken dat 17-jarigen al hun autorijbewijs kunnen halen
Een woordvoerster van de minister bevestigde een bericht hierover in het AD van woensdag. Eerder kondigde Eurlings voorgangers al aan te kijken of het mogelijk was, maar nu lijkt het er van te komen. De begeleider hoeft geen rijinstructeur te zijn, maar moet zelf wel minstens tien jaar een rijbewijs hebben. De jonge bestuurder moet vooraf opgeven wie zijn begeleiders zijn.

Eurlings hoopt dat de jongeren onder begeleiding meer ervaring opdoen in het verkeerd. Een proef uit Duitsland wijst uit dat daardoor het aantal ongevallen afneemt. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid heeft uitgerekend dat hierdoor zestien verkeersdoden per jaar kunnen worden voorkomen.

Eurlings zal de Tweede Kamer woensdag per brief over zijn plan inlichten.

De Telegraaf schreef: Coachen jonge autorijder scheelt doden en boetes

Zestien verkeersdoden minder per jaar, 30 procent minder ongelukken, 20 procent minder overtredingen en de helft minder bestuurders onder invloed van drank en drugs.

Ervaringen uit Duitsland en onderzoek in eigen land hebben minister Eurlings (Verkeer) gesterkt in zijn wens om heel snel begeleid rijden in te voeren, dus jongeren op hun 17e onder begeleiding van een ervaren automobilist de weg op te laten gaan.

"Jongeren die net hun rijbewijs hebben zijn nu vaak te roekeloos en zien de gevaren niet. Het buitenland leert ons dat het helpt als er het eerste jaar iemand naast zit. Dat is een betere overgang dan van lessen ineens naar zelfstandig de weg op", aldus Eurlings.

Jongeren kunnen vanaf eind 2010 als ze 16,5 jaar oud zijn beginnen met lessen en op hun 17e praktijkexamen doen. Daarna mogen ze een jaar lang onder begeleiding van iemand die minstens tien jaar een rijbewijs heeft en geen zware verkeersovertredingen beging verder oefenen. Het initiatief sluit volgens de CDA-bewindsman prima aan bij maatregelen als de naar 0.2 promille verlaagde alcohollimiet voor jongeren, het beginnersrijbewijs en aanpak van asociaal rijgedrag. "Maar toch maken we nog te veel ongelukken", stelt Eurlings. ,,Bij 20 procent van de ongevallen zijn jongeren betrokken, terwijl ze maar 8 procent van het totaal aantal automobilisten vormen."

 
 
Bron: Telegraaf
 
  24-12-2008  


|

FlitsKaart