Eurlings wil A73-Zuid toch begin 2008 openstellen969x

Minister van Verkeer Camiel Eurlings wil de A73-Zuid in Limburg, die maanden dreigt te worden vertraagd, toch begin januari openstellen. De A73-Zuid verbindt Venlo met de A2 bij Maasbracht.

De problemen draaien om de verlate oplevering van brandblusinstallaties in de tunnels in Roermond en Swalmen. Eurlings heeft voorgesteld begin 2008 een rijstrook per tunnelbuis in gebruik te nemen. De maximumsnelheid wordt wel beperkt tot 50 kilometer per uur. Brandgevaarlijk vrachtverkeer zal worden geweerd.

Eurlings ligt onder vuur in de Tweede Kamer door de problemen rond de A73, die donderdag aan het licht kwamen. Zijn eigen CDA vindt de zaak een spoeddebat waard. Een handtekeningenactie in Limburg tegen de vertraging loopt als een trein.

De gemeente Roermond en de provincie Limburg richten een werkgroep op die onderzoekt of en hoe een versnelde beperkte opening van de tunnels mogelijk is. Eerst moet er meer duidelijkheid komen over wie feitelijk het bevoegd gezag over de tunnels heeft in verband met de nieuwe tunnelwet, zei de Limburgse gedeputeerde Ger Driessen (CDA) maandagavond. „Bovendien mogen tijdelijke maatregelen niet leiden tot vertraging van de definitieve openstelling".

Voor de Roermondse wethouder Gerard IJff (PvdA) zijn tijdelijke maatregelen om de tunnels versneld te openen, nog geen gelopen race. „Binnen een week weten we meer", zei hij na afloop van overleg met Rijkswaterstaat en de provincie. „Er moeten achttien maatregelen op veiligheidsgebied genomen worden". Hij benadrukte dat uit de tunnels geweerde vrachtwagens met gevaarlijke lading niet door de binnenstad van Roermond mogen rijden.

De betrokken aannemer, die volgens Eurlings alle blaam treft, moet de komende maanden alles op alles zetten om de systemen alsnog te plaatsen.

De Telegraaf schrijft: Spoeddebat over A73

DEN HAAG - De Tweede Kamer wijdt deze week nog een spoeddebat aan de A73-Zuid in Limburg. Verkeersminister Camiel Eurlings moet opheldering geven over de oplossing die hij heeft aangedragen tegen de dreigende vertraagde opening van de weg, die Venlo met de A2 bij Maasbracht verbindt.

CDA-partijgenoot Ger Koopmans, net als Eurlings een Limburger, kreeg dinsdag voor zijn voorstel brede steun van VVD, PVV, PvdA, SP, SGP en GroenLinks.

Diverse fractiewoordvoerders namen eerder op de dag circa 13.000 Limburgse handtekeningen tegen de vertraging in ontvangst uit handen van de Roermondse wethouder Gerard IJff.

De ophef in de regio is groot over de problemen rond de veiligheidsvoorzieningen in de tunnels bij Swalmen en Roermond. Eurlings wil de weg toch gedeeltelijk begin volgend jaar openstellen, maar dan een rijstrook per tunnelbuis met een maximumsnelheid van 50 kilometer. Gevaarlijke stoffen mogen er niet in. IJff steunt dit voorstel. „Wij kiezen voor 50 kilometer, maar dan moet de weg wel veilig zijn.” Ook CDA en VVD willen zich daarvan vergewissen.

Volgens IJf heeft de aannemer maandag „mist gecreëerd” als het gaat om de vraag of deze tijdelijke oplossing voor januari kan worden uitgevoerd. Onduidelijk is ook of de eindoplevering van de weg verder wordt vertraagd. De A73 zou 20 december feestelijk geopend worden.

Bron:  Reformatorisch Dagblad

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram