Europa haalt streep door BPM

 

DEN HAAG - Het Europese Hof heeft een gat geschoten in de Nederlandse luxebelasting op auto's, de beruchte bpm, goed voor een opbrengst van 3,2 miljard euro per jaar.Automobilisten die gebruik hebben gemaakt van de zogenaamde België- of Luxemburg-constructie - door in een huurauto te rijden die in een van deze landen staat geregistreerd - hoeven in Nederland geen bpm af te dragen. Het hof is van oordeel dat het tot het vrije verkeer van goederen en diensten behoort als ingezetenen van een EU-land in een huurauto van een ander land rijden. Ze hoeven vervolgens geen bpm te betalen over de huurauto, omdat die in een ander land staat ingeschreven. Het ministerie van Financiën zal snel met een reparatiewetgeving komen om het gat, dat het hof in de Nederlandse bpm-wet heeft geschoten, te dichten.Naheffing

Directe aanleiding is een zaak die de Limburgse automobilist G. van de Coevering had aangespannen tegen de fiscus als protest tegen een naheffingsaanslag bpm plus boete (27.565 euro plus 6.891 euro) omdat hij met een in België geregistreerde huurauto rondreed op het Nederlandse wegennet. November vorig jaar onthulde deze krant dat er een hausse was ontstaan van met name Mercedes-, Bentley- en Porsche-rijders aan constructies waarbij de bpm kon worden ontlopen door de in Nederland gekochte auto meteen naar Luxemburg te exporteren en vervolgens als huurauto terug te huren van een verhuurbedrijf.Het hof heeft nu geoordeeld dat de bpm inderdaad in strijd kan zijn met het beginsel van het vrije verkeer van goederen en diensten indien een in Nederland wonende persoon een in het buitenland geregistreerde auto huurt.
Verbaasd

In een reactie op de uitspraak van het hof toont professor Europees belastingrecht, prof.dr. Dennis Weber van Loyens & Loef, zich niet echt verbaasd. Hij zegt: "De Nederlandse regering heeft tijdens de behandeling van de zaak al aangekondigd dat de wet bpm zal worden aangepast in die zin dat voor in het buitenland gehuurde auto's de bpm zal worden berekend aan de hand van de duur van het huurcontract. Nu het hof van justitie inderdaad heeft uitgesproken dat de huidige Nederlandse regeling in strijd is met de EU-regels, zal de aanpassing van de wet bpm - naar wij ons kunnen voorstellen - niet te lang meer op zich kunnen laten wachten. Immers, totdat de wet bpm is aangepast, kan in beginsel geen bpm worden geheven indien een in Nederland wonende persoon een in het buitenland geregistreerde auto huurt."
Klik hier voor het PDF bestand.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  7-8-2006  


|

FlitsKaart