Fietser mag blijven bellen

 

Tweede-Kamerleden ziet niets in het plan om mobiel bellen tijdens het fietsen te verbieden.
Een flinke meerderheid van de bezoekers van de website AD.nl heeft echter geen enkel probleem met een dergelijk verbod.
Landelijk verkeersofficier van justitie Koos Spee liet gisteren weten groot voorstander te zijn van uitbreiding van het belverbod. Uit een peiling van deze krant, waaraan bijna 2200 bezoekers meededen, blijkt dat lezers hem steunen. Ze vinden bellen op de fiets levensgevaarlijk. Zeventig procent is daarom voor een mogelijk verbod.

De Tweede Kamer voelt helemaal niets voor een verbod op mobiel bellen voor fietsers. Een Kamermeerderheid van CDA, VVD en SP vindt het "onnodig", "buitenproportioneel" en "niet te handhaven".

VVD-Kamerlid Fred Teeven vindt dat de politie zich eerst maar eens moet concentreren op overtredingen van mobiel bellen in de auto. "Het lukt nu al niet eens om het verbod op bellen in de auto te handhaven. Dus dit is helemaal onmogelijk." CDA’er Sander de Rouwe sluit zich hierbij aan. "Bellen op de fiets eist veel minder slachtoffers, dus dat heeft voor mij echt geen prioriteit."

Emile Roemer (SP) noemt een verbod overdreven. "Je kunt alles wel gaan verbieden en ik vraag me af of het uiteindelijk iets uitmaakt." Minister Eurlings (Verkeer) ziet net als de Kamerleden niks in een belverbod voor fietsers. Onderzoek heeft volgens zijn woordvoerder uitgewezen dat dit niet leidt tot minder verkeersslachtoffers.

In de weekendbijlage van het AD staat een uitgebreid interview met Koos Spee. Hierin maakt hij bekend dat in de toekomst trajectcontroles komen op provinciale wegen. Langs 50- en 80-kilometerwegen komen extra en verscholen parkeerplaatsen voor snelheidscontroles.

 
 
Bron: AD.nl
 
  8-9-2008  


|

FlitsKaart