Fijnstoftaks wordt terugbetaald

 

Staatssecretaris De Jager van Financiën draait de fijnstoftaks terug, automobilisten die het afgelopen jaar een deze BPM-verhoging hebben betaald, krijgen die terug. Dat staat in een brief die De Jager aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De Jager wil de fijnstoftaks per 1 januari 2009 officieel beëindigen. Wie tot die tijd een nieuwe diesel koopt, krijgt nog wel de BPM-bonus als die van toepassing is. De BPM-boete vervalt echter. Reeds betaalde BPM-verhogingen worden door de Belastingdienst automatisch terugbetaald maar wie onder de regeling een bonus heeft gekregen, mag die houden. Als op 1 januari de fijnstofheffing wordt afgeschaft, wil De Jager de oude subsidie van 600 euro voor auto’s met roetfilter weer invoeren.

De fijnstofheffing ging in op 1 april van dit jaar. Nadat BOVAG en RAI hiertegen in beroep gingen, oordeelde het Gerechtshof in Den Haag dat de heffing ten onrechte werd opgelegd. De Jager kondigde op 31 oktober nog aan dat hij tegen deze uitspraak in cassatie zou gaan, maar omdat dat geen opschortende werking heeft, moet hij nu evengoed de regeling afschaffen. ‘Het is toch een succesje’, zegt BOVAG-directeur Koos Burgman. ‘Maar nog belangrijker is dat het nu is aangetoond dat de staatssecretaris niet ongestraft een regeling bovenop de Europese wetgeving kan zetten.’

 
 
Bron: Bovag
 
  11-8-2008  


|

FlitsKaart