Filebestrijding op losse schroeven

 

Plannen voor het aanleggen van meer asfalt, investeringen in het spoor en de fileaanpak worden mogelijk niet uitgevoerd.

Aardgasopbrengsten die voorheen naar een speciaal fonds gingen waaruit nieuwe wegen en spoorbanen worden gefinancierd, verdwijnen voortaan rechtstreeks in de schatkist. In het regeerakkoord staat over het fonds daarnaast dat ’de onbelegde ruimte’ ten goede komt aan de algemene middelen.

Deze ’onbelegde ruimte’ betreft alle plannen die wel door het vorige kabinet zijn aangekondigd, maar nog niet officieel zijn bekrachtigd door de ministerraad. Dat meldt De Telegraaf dinsdag op basis van welingelichte kringen rond het Binnenhof.

Filebestrijding valt stil
Welke plannen worden geschrapt, wilde het ministerie van infrastructuur nog niet bekendmaken. PvdA-Kamerlid Diederik Samsom stelt dat in het regeerakkoord staat dat tot 2020 6,5 miljard euro wordt bezuinigd op wegen, water, milieu en kennis en innovatie en dat daardoor de filebestrijding geheel zal stilvallen.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees denkt dat het fonds zal worden afgeschaft. Hij stelt dat het kabinet niet bereid is echte hervormingen in te voeren en daarom maar geld weghaalt bij projecten die de economie aantoonbaar beter maken.

 
 
Bron: Algemeen Dagblad
 
  19-10-2010  


|

FlitsKaart