Flitspaal helpt fiscus

 

De Belastingdienst heeft vorig jaar, vooral met hulp van flitspalen, ruim 10 miljoen euro extra opgehaald met boetes en naheffingen voor fraude met de leaseauto.

In totaal kwam er in 2008 16,5 miljoen euro binnen aan naheffingen en boetes voor frauderende leaserijders. Driemaal zoveel als in 2007, toen 5,7 miljoen binnen kwam. Het gaat om automobilisten die aan de Belastingdienst opgaven niet privé te rijden met de auto van de zaak en daarom ook geen bijtelling betaalden, maar stiekem toch in eigen tijd rondreden.

Controle slimmer

Gegevens van verkeersboetes van het CJIB en de eigen flitsauto’s van de belastinginspecteurs wezen bij 40 procent van de vijfduizend gecontroleerde auto’s misbruik aan. In 2007 was dat nog 17 procent. De controles zijn nu slimmer geworden, zegt de fiscus.

"Cijfers bewijzen dat de Belastingdienst de controles heeft opgevoerd. Daarom gaan we op deze weg verder en nog strenger controleren", zegt staatssecretaris De Jager (Financiën).

De schatkist loopt steeds meer bijtelling mis omdat nu al 240.000 leaserijders hebben aangegeven maximaal 500 km per jaar privé te rijden. Eind 2007 waren dat er nog 200.000. Ze hoeven dan geen 25 procent van de waarde van de auto bij hun loon op te tellen.

De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen fronst de wenkbrauwen. "Is dit het allemaal wel waard? Als ze nou een betere bijtellingsregeling bedenken, hoeven ze ook niet zoveel te controleren. Rek bijvoorbeeld de grens van 500 kilometer op", zegt voorzitter Renate Hemerik.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  27-3-2009  


|

FlitsKaart