Flitspaal op Zwolse ring scoort hoog





 

ZWOLLE - De gemiddelde snelheid op de Zwolse ring is sinds de plaatsing van achttien flitspalen aanzienlijk gedaald. Die verkeersveiligheid heeft voor hardrijders een prijs: maandelijks gaan zo'n tienduizend op de bon.



Half juni werden de palen voorzien van negen camera's die sindsdien regelmatig van paal verwisselen. De wetenschap dat er grote kans bestaat te worden geflitst leidt ertoe dat veel automobilisten hun snelheid temperen, zo valt op te maken uit de resultaten van de eerste maanden (juni, juli en augustus). "Als je 24-uurs handhavingsdruk hebt, maakt dat de pakkans zo groot dat mensen op de limiet gaan rijden. Automobilisten zijn heel calculerend: ze willen gewoon geen bon", zegt Hans Broeks, hoofd van het team Verkeersveiligheid van de politie IJsselland.



De gegegevens zijn binnengekomen via zogeheten meetlussen die in de ringweg zijn aangelegd. Op de plek van die lussen staan geen camera's ( en volgt er ook geen bon), zodat een redelijk objectief beeld ontstaat van de werkelijke snelheid van automobilisten. Op de Zwartewaterallee rijdt dertien procent nog harder dan 57 kilometer per uur (vanaf die snelheid begint het flitsen) waar 50 gereden mag worden, op de IJsselallee rijdt gemiddeld tien procent van de automobilisten harder dan de toegestane 70 kilometer per uur. Daar wordt de doelstelling van de politie IJsselland om het aantal te rappe rijders terug te dringen tot tien procent of nog minder dus gehaald.



In de periode vóór de flitspalen reed twintig procent van de automobilisten te hard op de ringwegen. Topper is de Ceintuurbaan. Daar rijd nog maar 5,6 procent van de automobilisten harder dan 57 kilometer per uur.

 
 
Bron: Bron:  Zwolsche Courant
 
  10-11-2002  


|

FlitsKaart