Flitspalen controleren Belgisch wegenvignet





 

BRUSSEL, vrijdag



Nederlandse auto’s en kleine vrachtwagens moeten vanaf 2008 tol betalen om over de Belgische snelwegen en grote provinciale wegen te kunnen rijden.



De drie Belgische gewesten Vlaanderen, Wallonië en Brussel hebben gisteren in navolging van onder meer Oostenrijk en Zwitserland overeenstemming bereikt over de invoering van een wegenvignet voor voertuigen van minder dan 12 ton.



Het Belgische tolvignet gaat volledig elektronisch werken. Nederlanders kunnen daarbij straks via internet de toestemming ’kopen’ om met de auto door België te rijden.



Een groot netwerk van flitspalen zal bij onze zuiderburen vervolgens per kenteken controleren of er tol betaald is. Zo niet, dan volgt een boete.



De opbrengst van het systeem zal volledig worden gefinancierd door buitenlandse automobilisten. Want hoewel ook de Belgen straks een evignet voor op de auto moeten aanschaffen, krijgen zij het geld weer terug in de vorm van een lagere wegenbelasting.



Onze zuiderburen gaan de plannen de komende maanden verder uitwerken en zullen in oktober een definitief voorstel lanceren, waarbij ook duidelijk moet worden hoeveel het tolvignet gaat kosten. Eerder deden al bedragen van 25 à 30 euro de ronde.



De Vlaamse minister Van Brempt (Verkeer) beseft dat behalve het vakantieverkeer ook grote aantallen Nederlandse dagjesmensen zullen worden getroffen door de maatregel. „Alles moet nog worden uitgewerkt, maar we zullen ook kijken naar de mogelijkheden van speciale korte tarieven. Voor Nederlanders die een dagje naar Antwerpen of op doorreis naar Frankrijk zijn, zullen er voordeliger tarieven komen, waarbij bijvoorbeeld een vignet voor twee weken kan worden aangeschaft”, aldus een woordvoerder.

 
 
Bron: De Telegraaf (abonnee gedeelte)
 
  6-9-2006  


|

FlitsKaart