Flitspalen straks in handen van Justitie





 

SOESTERBERG - Het Openbaar Ministerie (OM) wil alle flitspalen van gemeenten, provincies en rijkswaterstaat binnenkort overnemen. Justitie wil zo voorkomen dat de palen worden afgedankt, nu veel gemeenten de reparatiekosten van de talrijke vernielingen niet meer kunnen betalen.



Het Bureau Verkeershandhaving van het OM biedt daarom aan de palen (gratis) over te nemen, met de garantie dat ze bij een eventuele vernieling snel worden gerepareerd. Ook zullen de flitskasten vaker van een fotorolletje worden voorzien.





(c) Flitsservice





,,Ik vind dat we niet moeten capituleren voor vandalen'', zegt landelijk verkeersofficier Koos Spee. Enkele Brabantse gemeenten, waaronder Eersel, Bergeijk en Bladel, laten sinds een maand hun flitspalen ongebruikt, omdat de schade door vernielingen niet langer wordt gedekt. Gemeenten draaien voor die kosten op, terwijl 'de opbrengsten' van de palen rechtstreeks in de staatskas vloeien.



Ook andere gemeenten en provincies klagen dat de palen, die ze de afgelopen jaren massaal hebben neergezet om de verkeersveiligheid te vergroten, keer op keer worden vernield. In totaal hebben gemeenten, provincies en rijkswaterstaat een kleine 900 palen in eigen beheer. Justitie zelf heeft nog eens 750 flitskasten langs de weg staan.



Aan de overname zijn wel enkele voorwaarden verbonden. Justitie wil alleen flitskasten overnemen die aantoonbaar op een onveilig punt staan. Zodra een gemeente een veiligheidsprobleem kan aanpakken door bijvoorbeeld de infrastructuur van de weg aan te passen, moet de gemeente dáárvoor kiezen en niet voor een flitskast, meent de landelijk verkeersofficier. ,,Op veel plaatsen hebben mobiele controles meer zin dan een flitspaal.''




Minder palen




Het aantal flitspalen in Nederland zal verminderen, verwacht Spee. Ook zullen er palen worden verplaatst. Justitie wil eind deze week een grove schets hebben van alle flitspalen in Nederland. Vervolgens zal per paal worden bekeken of deze in aanmerking komt voor overname. Dat gaat in overleg met de desbetreffende wegbeheerders.



Gemeenten of provincies die weigeren een flitspaal over te dragen aan Justitie, hebben mogelijk een probleem. ,,Wij beslissen uiteindelijk toch in welke paal een fotorolletje zit'', zegt Spee, die echter weinig problemen verwacht. Rijkswaterstaat staat positief tegenover de plannen. Gemeenten en provincies gaan waarschijnlijk ook akkoord, zegt de landelijk verkeersofficier. ,,We krijgen regelmatig telefoontjes van gemeenten met het verzoek om flitspalen over te nemen.''

 
 
Bron: Nederlands Dagblad
 
  28-9-2004  


|

FlitsKaart