Flitspalen verdwijnen langs N3401109x

DALFSEN/OMMEN - De flitspalen langs de N340 (Zwolle-Ommen) verdwijnen. Daarvoor komen zogenaamde ‘dynamische snelheidsinformatieborden’ voor in de plaats. De provincie wil met deze borden de gemiddelde snelheid omlaag krijgen en daarmee de verkeersveiligheid verbeteren. ‘Het werkt’, stelt Overijssels gedeputeerde Job Klaasen.
Automobilisten die de borden met tachtig kilometer per uur of met een mindere vaart passeren, krijgen hun snelheid met gele letters te zien. Wie boven de maximum snelheid komt, krijgt in rood knipperende letters ‘te hard’ of ‘te snel’ te zien.

De snelheidsinformatieborden worden in de loop van deze maand geplaatst. De borden komen onder andere, gerekend vanaf Zwolle, net voor Oudleusen en ter hoogte van Varsen te staan. Tegelijkertijd met het plaatsen van de borden, verdwijnen de flitspalen.

De provincie steekt met de veranderde aanpak in op ‘opvoeding’ in plaats van ‘straf’. ‘Mensen krijgen geen envelop met een bekeuring in de bus, maar een signaal’, stelt Klaasen.

Volgens de gedeputeerde heeft de provincie positieve ervaringen opgedaan met de dynamische snelheidsinformatieborden in Twente en de Kop van Overijssel. ‘Je zoekt het positieve van mensen op door hen de snelheid te laten matigen. Het blijkt dat dat werkt. Zo hebben we op de weg van Hengelo naar Lochem die borden daar ook geplaatst. het werkt voortreffelijk’, aldus Klaasen.

Agressie

Ook speelt mee dat de flitspalen vooral agressie opwekken bij weggebruikers. Over de nieuwe aanpak is overleg geweest met politie en Openbaar Ministerie. Er wordt provinciebreed gewerkt aan het veiliger maken van de wegen. Dit onder het thema ‘Overijssel doet meer voor verkeer’. In totaal is hier veertig miljoen euro voor uit getrokken.

In totaal zijn 35 van deze snelheidsinformatieborden gekocht door de provincie. ‘Zes daarvan komen dus langs de N340. Dat geeft aan hoe belangrijk wij deze weg vinden’, stelt Klaasen.

Mochten de borden niet werken, dan worden er alsnog snelheidscontroles gehouden.

Bron:  De Stentor

Melder: Slotman

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram