OM moet tienduizenden flitsboetes A29 terugbetalen





 

Tienduizenden weggebruikers zijn dit en vorig jaar ten onrechte bekeurd op de A29 bij Heinenoord. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechter. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of alle flitsboetes moeten worden terugbetaald.

Een automobilist vocht met succes zijn snelheidsovertreding aan bij de rechter. Het Openbaar Ministerie moet hem 113 euro terugbetalen. De man werd geflitst bij hectometerpaal 14.7 op de A29, pal voor de entree van de Heinenoordtunnel richting Rotterdam. Ten onrechte, oordeelt de rechter, omdat door de kromming in de weg de radarmeting onmogelijk juist kan zijn.

Het vonnis maakt tienduizenden bekeuringen ongeldig, stelt advocaat verkeersrecht Hans van Riet. "De enige juiste beslissing die het OM kan nemen, is de hand in eigen boezem steken en de boetes terugbetalen", zegt hij. Het totaalbedrag aan terugbetalingen kan oplopen tot enkele miljoenen euro's.

Woordvoerder Ernst Koelman van het Openbaar Ministerie noemt de gerechtelijke uitspraak 'helder', maar wil nog niet ingaan op de consequenties. "We moeten ons beraden over hoe hiermee om te gaan. Alle opties staan open, van in beroep gaan tot het terugbetalen van de boetes."

Agenten uitten vorig jaar al felle, interne kritiek op de flitslocatie vanwege de kromming in de weg. Zij noemden die hotspot 'een regelrechte melkkoe'. Justitie pareerde die kritiek steevast door te stellen dat de mobiele flitser aan de regels voldeed en liet weten dat aanvechten zinloos was. Nu ligt dat anders. Koelman: "Voor zover ik weet, heeft zo'n zaak nog niet eerder gespeeld."

Kwade trouw
Uit cijfers van de Landelijke Eenheid van de politie blijkt dat alleen al in de eerste maanden van 2017 ruim 18.000 prenten werden uitgeschreven ter hoogte van hectometerpaal 14.7. Nergens in Nederland stond een flitser vaker op dezelfde plek als op de A29 bij Heinenoord: meer dan dertig keer. Het afgelopen jaar werd de mobiele camera nog eens 32 keer bij hectometerpaal 14.7 geplaatst.

"Heel kwalijk", stelt Van Riet. Temeer omdat agenten van het Rotterdamse politiekorps een jaar geleden al stelden dat een controle op die plek illegaal is. De regels uit het handboek voor snelheidscontroles werden intern zelfs rondgestuurd. Dat leidde tot kritiek en publicaties in deze krant. "Ze kenden de kritiek. Dit getuigt van kwade trouw", zegt Van Riet onomwonden.

In ruim 1,5 jaar werden tienduizenden bekeuringen uitgeschreven. Het Openbaar Ministerie (OM) beraadt zich of het alle boetes terugbetaalt of in beroep gaat. Dat is afhankelijk van de exacte plaats van de flitspaal. Is er geflitst bij hectometerpaal 14,7, dan is de meting onnauwkeurig en de boete onterecht. Maar bij palen 14,6 en 14,8 is de kromming minder en de meting wél volgens de regels.

Van Riet: "Betalen zou hen sieren. Dat kost weliswaar miljoenen, maar het stuk voor stuk aanvechten van alle bekeuringen kost een veelvoud aan belastinggeld. Met mogelijk een tsunami van zaken roept het OM een enorm probleem over zichzelf af. Juist burgers moeten op de zorgvuldigheid van de overheid kunnen vertrouwen."

 
 
Bron: AD
 
  21-7-2018  


|

FlitsKaart