Forse stijging aantal Friese verkeersdoden





 

LEEUWARDEN - Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in Friesland is in de eerste zes maanden fors gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dit jaar zijn tot nu toe 28 mensen in het verkeer in Friesland om het leven gekomen. Vorig jaar waren dat er in de eerste zes maanden zeventien.
Alleen al het afgelopen kwartaal vielen er vijftien doden op de Friese wegen. De helft daarvan was automobilist, en kwart was fietser. Opvallend is het in verhouding grote aantal eenzijdige ongevallen. Alleen al in de afgelopen drie maanden betrof meer dan een kwart van de ongevallen een ongeluk waar geen andere verkeersdeelnemers bij waren betrokken.



De 28 dodelijk verongelukte weggebruikers in Friesland benadert het aantal van twee jaar geleden. In 2000 vielen er in de vergelijkbare periode 32 verkeersslachtoffers in Friesland. Dat werden er voor heel 2000 toen 64.



Onder de 28 slachtoffers in het eerste half jaar van dit jaar waren twaalf automobilisten, zes fietsers, drie inzittenden, twee motorrijders, twee bromfietsers, een voetganger, een skeeler en een man in een invalidenwagen.



Tien slachtoffers waren tussen de 15 en 25 jaar. Een slachtoffer was jonger dan 15 jaar. In de leeftijdscategorie 25 tot 45 jaar vielen acht verkeersdoden, in de categorie 45 tot 46 jaar waren dat er zes. Drie verkeersdoden waren ouder dan 65 jaar.

 
 
Bron: Leeuwarder Courant
 
  7-1-2002  


|

FlitsKaart