Fraude met leaseauto





 

Tienduizenden autobezitters frauderen met privégebruik van hun auto van de zaak. Staatssecretaris De Jager (Financiën) kan daarmee tot 200 miljoen euro aan boetes en naheffingen bij deze leaserijders opleggen. Dat maakt de CDA-bewindsman vandaag bekend. De Belastingdienst voert bovendien naar aanleiding van de massale fraude zijn controles op.

Van de 250.000 mensen die bij de fiscus opgeven niet meer dan 500 kilometer per jaar privé te rijden, sjoemelen er 40.000 met hun rittenregistratie. Daarop staat vanaf komend jaar een basisboete van 4920 euro.

"Het verrast me hoever mensen in hun fraude gaan. Vaak worden volledige rittenregistraties vervalst", zegt De Jager na de controles. "Kentekenplaten worden van privéauto's afgehaald en op de leaseauto geschroefd. We zien mensen die per persoon zogenaamd vijf peperdure auto's van de zaak rijden."

Een betrapte autohandelaar had luxewagens in zijn etalage staan, maar bleek ze zelf privé te rijden en zo belasting te ontduiken. De Belastingdienst controleert met zijn flitswagens langs de weg miljoenen auto's onder andere bij pretparken, woningboulevards en bouwmarkten op misbruik.

Rare smoesjes
Belastinginspecteurs die leaserijders op fraude betrappen, krijgen soms vreemde smoezen voorgeschoteld, zoals een proefrit van meer dan 600 kilometer met een sportauto.

"Het gaat nooit om een paar kilometers te veel, mensen weten donders goed dat ze fout zitten. We horen ook de grootste tranentrekkende excuses, die naderhand volledig vals blijken te zijn", aldus De Jager.

De boetes kunnen in de papieren lopen. Zo krijgt een leaserijder voor fraude met drie dure sportauto's een naheffing met een boete van 100.000 euro. Een ander claimde dat hij honderden kilometers meer reed omdat zijn ernstig zieke kind telkens naar het ziekenhuis moest. De Jager: "Bij controle bleek dat hij geen kinderen had."

Mensen met een auto van de zaak mogen sinds 2006 tot 500 kilometer per jaar onbelast privé rijden. Daarvoor vullen ze van tevoren een verklaring bij de Belastingdienst in. Daarmee wordt op grote schaal gerotzooid, constateert de fiscus. De Jager stuurt komende dagen alle 250.000 leaserijders een brief, om te vragen of ze hun verklaring bij de Belastingdienst eventueel willen wijzigen. "Zeker niet omdat ze verdacht zijn", benadrukt hij, "maar als service om te voorkomen dat zij bij nieuwe controles ongewild een fiscaal delict plegen."

Leaserijders kunnen hun verklaring nog tot 15 januari wijzigen.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  12-11-2009  


|

FlitsKaart