Friese rechter blijft met zesduizend bonnen zitten

 

LEEUWARDEN, dinsdag. Een krantenadvertentie van het kantongerecht in Leeuwarden met de oproep aan zesduizend onvindbare verkeersovertreders op de zitting te verschijnen heeft niets opgeleverd. Niemand liet zich gisteren zien in de rechtszaal.

De zogeheten wet-Mulderzitting geeft verkeersdeelnemers die eerder een bon kregen, en telkens maar niet betaalden omdat ze onvindbaar bleven, een laatste kans zich voor de rechter te verantwoorden en alsnog over de brug te komen. De maandelijkse procedure kost telkens vele duizenden euro’s.

Handvol

Rechter mr. J. Leijten erkent in de lege zittingszaal, waar slechts hijzelf en de griffier achter de tafel zitten, dat het ook deze middag weer geen klapper is: „We doen dit al jarenlang iedere maand een of soms twee keer, meestal komt er wel een handvol mensen.”

Het gaat om zowel Nederlanders als buitenlanders die een auto op Nederlands kenteken op de weg hebben. Hoewel het zetten van de krantenadvertenties om overtreders waarvan slechts de naam en geboortedatum bekend is, maar geen adres uit de burgerlijke stand te vinden is, alleen al vele tienduizenden euro’s per keer kost, is geld geen overweging voor de rechtbank om er een einde aan te maken. „Dat is aan het openbaar ministerie om uit te maken of het alle inzet waard is.” „De ervaring leert dat uiteindelijk 95 procent van de verkeersovertreders toch betaalt. Maar het is aan de officier te innen… Voor ons geldt slechts dat de burger hier op zitting een laatste middel heeft de rechter te zien”, aldus sectorvoorzitter kantongerecht Leijten.

 
 
Bron: De Telegraaf (abonnee gedeelte)
 
  20-2-2007  


|

FlitsKaart