Gas terug op vijftig wegen in Slochteren





 

Automobilisten en motorrijders die op wegen in de gemeente Slochteren rijden, moeten voortaan het gaspedaal wat minder diep intrappen. Op bijna vijftig wegen in de gemeente is de maximumsnelheid van tachtig kilometer per uur teruggebracht naar zestig.



Een en ander is het gevolg van het landelijk plan Duurzaam Veilig waarin tal van maatregelen staan om de verkeersveiligheid te verbeteren. B en W van Slochteren hebben in april al besloten om de maximumsnelheid op de wegen terug te brengen, maar pas afgelopen week zijn de borden geplaatst.



Het betreft bijna alle 80-kilometerwegen, behalve die onder het beheer van de provincie vallen. Het gaat hierbij om het laatste deel van de Meenteweg richting Eemskanaal, de provinciale weg door Slochteren en het stuk tussen Harkstede en Groningen. Daar mag nog steeds tachtig of honderd kilometer per uur gereden worden.



De gemeente verwacht dat de beslissing om de snelheid op bijna vijftig wegen te verlagen, tot reacties bij de bevolking zal leiden. ''Ongetwijfeld'', zegt PvdA-wethouder Gea Huizing-Albronda. ''Er zullen zeker mensen zijn die vinden dat niet alle wegen zestig kilometer hoeven te zijn. En in sommige gevallen kun je je ook afvragen of dat nodig is. Maar daar gaan we dan nog wel eens over praten.''



Dat evalueren zal volgens de wethouder niet dit jaar meer gebeuren. Vermoedelijk volgend jaar of in 2008. Dan zal ook bekeken worden op welke wegen snelheidsremmende maatregelen moeten worden genomen om weggebruikers te dwingen zich aan de maximumsnelheid te houden. ''Hoewel ik vind dat een bord waarop 60 staat, al voldoende moet zijn'', meent Huizing.



De kans is groot dat de politie straks de verlaging van de snelheid aangrijpt om langs deze wegen extra te controleren. Huizing: ''Daarin zal de politie zelf keuzes moeten maken. Daar hebben wij het niet over gehad. Bovendien kunnen burgers natuurlijk altijd de politie vragen om controles te houden.''

 
 
Bron: DVHN
 
  19-9-2006  


|

FlitsKaart