Geef voorrang aan truck die rechtsaf slaat1770x

De verkeerswegenwet moet zo worden veranderd, dat rechtsafslaand vrachtverkeer voortaan voorrang heeft op rechtdoorgaand verkeer. Daarvoor pleit R. Blekxtoon, voorheen vice-president in de rechtbank Amsterdam en voorzitter van de Verkeersstrafkamer.
Blekxtoon wijst erop dat, ondanks de invoering van de dodehoekspiegel, het aantal ongevallen waarbij rechtsafslaande vrachtauto’s en (brom)fietsers betrokken zijn, niet is afgenomen. Vorig jaar kwamen 26 verkeersdeelnemers bij dergelijke manoeuvres om het leven. Met de door hem voorgestelde verandering van de wet kan dit aantal drastisch worden teruggedrongen.

Volgens de jurist hoeft het aanpassen van de wet geen noemenswaardige problemen op te leveren. Hij verwijst daarbij naar de wetswijziging van enkele jaren geleden, waarbij fietsers van rechts voorrang kregen op gemotoriseerd verkeer. Die maatregel leverde weinig problemen op.

Blekxtoon zegt dat iedere aanvullende maatregel om het zichtveld van vrachtwagenchauffeurs te verbeteren hem welkom is, maar hij wijst er ook op dat alle technische voorstellen eraan voorbijgaan dat de trucker in het drukke hedendaagse verkeer overbelast is met informatie en bezigheden. "Daarom kun je een onoplosbaar probleem beter aanpakken door de wet aan te passen."

Volgens Blekxtoon weet iedereen dan waar hij aan toe is. Zeker als rechtsafslaande vrachtauto’s dergelijke manoeuvres ook nog eens aankondigen met bijvoorbeeld geluid- en lichtsignalen.

Sinds 2003 zijn in Nederland dodehoekspiegels voor vrachtwagens verplicht. Na een aanvankelijke daling van het aantal dodelijke slachtoffers is dit aantal de laatste drie jaar weer gestegen tot het niveau van vóór de invoering. Het totaal aantal verkeersdoden in Nederland liep juist scherp terug. Sinds begin dit jaar moeten vrachtauto’s ook zijn uitgerust met dakspiegels.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) noemt de suggestie van Blekxtoon een dom idee. "Dit is de omgekeerde wereld", aldus een VVN-woordvoerder. "Rechtdoor gaande fietsers en voetgangers hebben altijd voorrang gehad. Door de wet te wijzigen, zullen ze zich ineens vogelvrij verklaard voelen."

Bron:  Nederlands Dagblad

Melder: Bussloo

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram