Geen boete, maar een efficiente route1873x

Hardrijders die afgelopen week zijn opgeschrikt door kleine, witte camera’s langs de snelweg A28 of provinciale weg tussen Utrecht en Amersfoort (N237) hoeven niet bang te zijn voor een boete.

De provincie Utrecht testte er samen met KPN en Cap Gemini een nieuwe technologie om automobilisten met behulp van een gsm-netwerk via een navigatiesysteem te voorzien van de efficiëntste route.

Tweehonderd bestuurders werden ingezet om de techniek te testen. Hun auto was voorzien van sensoren die registreerden van welke wegen ze gebruik maakten en hoe. Die gegevens werden doorgestuurd naar een verkeerscentrale. ,,Na verloop van tijd is daaruit een individueel reispatroon af te leiden,’’ zegt Ron van Dopperen van de provincie. De camera’s langs snelweg en provinciale weg tussen Utrecht en Amersfoort registreerden tegelijkertijd de doorstroming op de weg, waarvan automobilisten nog al eens laten afhangen welke route ze nemen.

Met de gegevens die via de nieuwe techniek worden verkregen, denken KPN en Cap Gemini automobilisten een interessante dienst te kunnen bieden via hun navigatiesysteem. Dat zal dan op basis van het individuele reisgedrag de meest efficïente route geven bij bijvoorbeeld file, afwijkende maximumsnelheden of wegwerkzaamheden. ,,Voor de provincie is dat interessant, omdat het zal bijdragen aan een efficïent gebruik van de provinciale wegen,’’ zegt Van Dopperen.

Naar verwachting is de dienst voor automobilisten rond 2012 beschikbaar. Mogelijk is in Nederland dan de al veel besproken kilometerheffing ingevoerd, denkt Van Dopperen. ,,Dat maakt het voor automobilisten extra interessant om een zo efficiënt mogelijke route te rijden.’’

Bron:  AD

Melder: Bussloo

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram