Geen gordel om in de auto is ook financieel riskant





 

MIDDELBURG - De Zeeuwse politie betrapte de eerste zes maanden van dit jaar 126.499 automobilisten op te snel rijden. Voor het negeren van het rode verkeerslicht deelden agenten 4098 bekeuringen uit. Zonder gordel rijden was goed voor 4763 boetes. Daarnaast zijn 1007 brommerrijders betrapt op het rijden zonder helm en 1045 automobilisten hadden te veel gedronken.



Met deze score zit de politie 'zo goed als op schema' als gekeken wordt naar de verplichtingen die in een convenant zijn overeen gekomen met het Ministerie van Binnenlandse Zaken, aldus plaatsvervangend korpschef M. Siderius. Eind dit jaar moet de politie voor bovengenoemde verkeersovertredingen in totaal 287.000 boetes hebben uitgedeeld. Vorig jaar slaagde de politie er niet in dat afgesproken aantal te halen. Korpschef F. Goudswaard vond dat destijds niet zo erg omdat volgens hem wel voldoende tijd was besteed aan het opsporen van verkeerszondaars. Met name in het najaar werd toen zeer intensief gecontroleerd.



Volgens Siderius zal het komende najaar ook weer aandacht gegeven worden aan het verkeer. "Wij controleren om de veiligheid te bevorderen." Hij had gehoopt dat de verkeersdeelnemers de politie zouden boycotten door massaal de regels na te leven. "Dat is helaas niet gebeurd." Het valt Siderius op dat nog steeds veel autogebruikers worden betrapt op het rijden zonder gordel. Hij had verwacht dat inmiddels toch wel iedereen overtuigd is van de noodzaak van het dragen daarvan. "De botsproeven op tv laten toch duidelijk zien waarom het dragen van gordels noodzakelijk is." Hij waarschuwt ook dat verzekeraars minder uitkeren als blijkt dat letsel is veroorzaakt omdat een bestuurder geen gordel droeg. "Dat kan dus flink aantikken."



Het aantal brommerrijders zonder helm is niet spectaculair. Siderius heeft het idee dat er niet al te veel rijden zonder helm. Daarnaast leent dit soort overtredingen zich ook niet voor wilde achtervolgingen. ,,Het komt de verkeersveiligheid niet ten goede als we zo iemand door straten en steegjes achtervolgen."



Als gekeken wordt naar de andere verplichtingen zit de politie ook 'mooi op schema'. Het gaat dan om zaken als het opsporen van illegalen, in de gaten houden van veelplegers, milieucontroles, bereikbaarheid en inzetbaarheid en het oppakken van verdachten. Het ziekteverzuim ligt met 6,6 procent tot en met juli nog net iets te hoog. Volgens de overeenkomst moet het 6,5 procent bedragen. Door de leidinggevenden te instrueren in de begeleiding van de inzetbaarheid hoopt de plaatsvervangend korpschef dat dat percentage van 6,6 procent nog iets zal dalen.

 
 
Bron: Veiligheidsregio Zeeland
 
  9-1-2005  


|

FlitsKaart