Geflitste caravan gaat vrijuit

 

Politie en Openbaar Ministerie zitten met een ernstig probleem nu een rechter beslist heeft dat snelheidsboetes ongeldig zijn als uitsluitend het kenteken van een aanhanger geflitst is.

Volgens deskundigen heeft de kantonrechter in Haarlem met zijn uitspraak van afgelopen vrijdag een bom gelegd onder het beboeten van snelheidsduivels die zijn gepakt via een flitspaal of lasergun. Zij verwachten een stortvloed aan bezwaarschriften.

Een automobilist kreeg een boete opgelegd omdat hij met een aanhangwagen was geflitst. Maar de man meende dat de boete naar de verkeerde persoon was gestuurd. Hij had op de dag van de overtreding zeker niet gereden met de auto die hetzelfde nummerbord droeg als de kar.

Sloopterrein
Zijn auto stond toen met doorgezakte achtervering bij de sloop. Op de foto stond een aanhanger met kenteken. De bolide die de kar trok en de nummerplaat daarvan waren onzichtbaar. De rechter oordeelde dat niet zeker was dat de beboete man ook degene was die te snel reed.
De rechter zegt daarmee dat je met aanhangers geen snelheidsovertredingen kan begaan. Temeer omdat witte nummerborden onbeperkt verkrijgbaar zijn. Boetes kunnen alleen worden opgelegd aan kentekenhouders van het trekkende voertuig.

Jacques van Heest (Boeteservice.NL) denkt niet dat automobilisten die op dezelfde manier zijn geflitst hun boete zomaar kunnen verscheuren. "Maar ik zou zeker bezwaar maken en verwijzen naar deze uitspraak." Boeteservice verdient overigens geld met dit soort bezwaarschriften. Een andere jurist wijst erop dat de uitspraak de politie voor een groot probleem stelt.

NOS.nl schreef: OM: flitsuitspraak niet te volgen

Het OM legt de uitspraak dat een snelheidsboete voor een aanhanger niet hoeft te worden betaald, naast zich neer. Vrijdag bepaalde de kantonrechter in Haarlem dat de chauffeur niet kan worden beboet als alleen het kenteken van de aanhanger is geflitst.

"Dat is letterlijk en figuurlijk niet te volgen", zegt het OM. In de wet staat dat de houder van het kenteken altijd verantwoordelijk is voor de aanhanger, ongeacht of de auto ook is geflitst.

Het OM verwacht niet dat andere rechters de uitspraak zullen volgen. Er komt geen hoger beroep, omdat het bedrag van de boete (45 euro) te laag is.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  16-12-2013  


|

FlitsKaart