Gegevens voertuigen veel vaker bekeken door politie en justitie

 

Politie en justitie hebben in 2007 ruim 222 miljoen keer informatie gehaald uit het kentekenregister van de Rijksdienstwegverkeer (RDW). Dat is een stijging van bijna vijftig procent vergeleken met 2006. Omgerekend naar het aantal voertuigen in Nederland, betekent dit gemiddeld dat gegevens over eigenaar en voertuig iedere twee weken worden bekeken. Dit blijkt uit het jaarverslag van de RDW.

Het College Bescherming Persoonsgegevens wil opheldering over het ’enorm hoge aantal’. „Ik kan me voorstellen dat flitspaalregistraties snel oplopen, maar dan nog kom je niet aan dit soort aantallen”, zegt een woordvoerder. Het CBP wil weten waarom zo vaak inzage is gevraagd. De raad van hoofdcommissarissen kon de stijging vanochtend nog niet verklaren.

Ook de voertuigbranche zelf, onder meer garages, raadpleegt steeds vaker de kentekendatabase. In totaal steeg het aantal informatieverstrekkingen met eenderde, van ruim 385 miljoen in 2006 naar bijna 523 miljoen in 2007.

De RDW bewaart van tien miljoen voertuigen de technische specificaties en persoonsgegevens van de eigenaar. Behalve de datum van de laatste APK staan bijvoorbeeld het burgerservicenummer van de eigenaar in het bestand, evenals naam- en adresgegevens, rijbewijzen, bromfietscertificaten en verzekeringsgegevens.

Slechts een beperkt aantal organisaties heeft inzage in álle gegevens. Behalve politie en justitie zijn dat het ministerie van Financiën, de Belastingdienst, verzekeraars, banken, deurwaarders en sociale diensten. Particulieren kunnen alleen gegevens over de voertuigen zelf opvragen. Dit gebeurde vorig jaar ruim 28 miljoen keer.

De stijging van het totale aantal inzagen, is volgens een woordvoerder van de RDW deels te verklaren doordat garages vaker technische gegevens van een auto opvragen. Dat gebeurt bijvoorbeeld voordat een roetfilter wordt ingebouwd.

In 2007 kreeg het ministerie van Binnenlandse Zaken voor het eerst inzage in het register voor opsporingsactiviteiten. Daar werd meteen 23 miljoen keer gebruik van gemaakt.

 
 
Bron: B rabants Dagblad
 
  6-2-2008  


|

FlitsKaart