Geld is op voor aanpak files

 

Een nieuwe mega-investering van het kabinet in wegen, bruggen en spoorverbindingen om de ellenlange files en andere verkeersproblemen in de komende twintig jaar op te lossen, dreigt grotendeels in rook op te gaan. Bij een flink aantal provincies is de paniek toegeslagen nu duidelijk wordt dat er vanuit Den Haag geen extra geld komt voor hun tientallen plannen om wegen, bruggen en andere grote projecten te bouwen of te verbeteren. In totaal zijn er door de regio's voor zo'n 20 miljard euro aan plannen ingediend bij het kabinet. Volgens een somber scenario dat nadrukkelijk de ronde doet bij provinciebesturen zou slechts zo'n 3,5 miljard euro beschikbaar zijn. Bronnen in Den Haag bevestigen dat bedrag in grote lijnen. Welke projecten er op de lange baan geschoven gaan worden is nog niet bekend, maar provincies in de randstad en in het oosten en zuiden van het land maken zich grote zorgen over de signalen die zij uit kabinetskringen ontvangen.
De ministers Jorritsma (Economische Zaken) en Netelenbos (Verkeer) blijken aan het einde van de tweede paarse kabinetsperiode vele miljarden euro's in hun zogenaamde ICES-infrafonds tekort te komen waardoor de beloften aan de provincies niet kunnen worden waargemaakt. Bij de start van dit kabinet in 1998 trokken PvdA, VVD en D66 nog 12 miljard gulden extra uit voor infrastructuur. Twee jaar later kwam daar eenzelfde bedrag bij voor het bereikbaarheidsoffensief in de randstad (BOR).
Nu lijken de mogelijkheden, aan de vooravond van de verkiezingen, echter aanzienlijk beperkter. Begin deze week hebben de meest betrokken ministers afgesproken dat dit kabinet geen besluiten meer gaat nemen over de infra-projecten. De provincies krijgen pas van de nieuwe regering duidelijkheid. Dit kabinet komt volgende maand nog wel met een prioriteitenlijstje, maar laat het daar verder bij. In veel gevallen betekent dit zeker een jaar onzekerheid voor regio's voordat duidelijk wordt of en zo ja, wanneer de projecten doorgaan. CDA-Kamerlid Eurlings is woedend over de dreigende kater voor met name de oostelijke en zuidelijke provincies. Hij laat beide bewindsvrouwen dinsdag in de Kamer op het matje komen.
Eurlings die de afgelopen dagen gewaarschuwd werd, maakt zich grote zorgen over de terugtrekkende beweging vanuit Den Haag. "Hier zijn vooral richting de provincies in het oosten en zuiden enorme beloften gedaan, maar er staan ook projecten in de randstad op het spel. Dit is echt een zeer slechte zaak", aldus het Kamerlid. "Zoals het er nu naar uit ziet wordt het dramatisch veel minder", aldus de CDA'er, die vooral problemen verwacht in het zuiden van het land. "Met het noorden zijn harde contracten gesloten, maar elders in Nederland gaat het om toezeggingen en beloften die nu dus niet waargemaakt worden. Het kabinet heeft hen een grote worst voor gehouden, maar dat blijkt een Bifi-worstje te worden. Een grote kater voor veel regio's". Volgens Eurlings is de stemming in sommige provinciehuizen zo somber dat men zich afvraagt of verder overleg met het kabinet over de geplande investeringen nog wel zin heeft.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  27-2-2002  


|

FlitsKaart