Gelderland: Radar tot 2010 op dorpswegen





 

RIJK VAN NIJMEGEN - De snelheidsradars langs de toegangswegen naar Nijmegen blijven daar minstens tot en met 2010 aanwezig. Dat heeft de politie besloten. Het project 'Schil rond Nijmegen' loopt in 2004 af, maar de politie wil hoe dan ook extra aandacht blijven besteden aan de verkeersveiligheid in Wijchen, Beuningen en het Rijk van Nijmegen.



Een speciale politie-eenheid controleert sinds 1 mei intensief de verkeersveiligheid in de gemeenten rond Nijmegen. Inmiddels hebben duizenden automobilisten een bekeuring gekregen voor het overtreden van de maximumsnelheid of het niet-dragen van een autogordel.



De actie 'Schil rond Nijmegen' loopt officieel in 2004 af. Volgens een politiewoordvoerster is inmiddels duidelijk dat de extra controles daarna gewoon doorgaan. "Hoe we dat gaan doen weten we nog niet", zegt ze. "Het is ook een politiek verhaal. Er moeten gelden uit Den Haag komen. Bovendien bekijken we of we op deze manier moeten doorgaan of op een andere."



De politie streeft naar vijftig procent minder verkeersdoden en veertig procent minder gewonden in 2010 ten opzichte van 2000. Het verkeersproject hoort bij het landelijk offensief Duurzaam Veilig. Het is de bedoeling de verkeersveiligheid op de Nederlandse wegen fors te verbeteren. Ook gemeenten werken aan het project mee door woonwijken te veranderen in dertigkilometerzones. De politie is in 2000 begonnen met extra verkeerscontroles in de regio Nijmegen. Begonnen is met de stad.



De politie let niet alleen op de snelheid van het verkeer, maar ook het dragen van autogordels, het rijden door rood licht en het dragen van een helm.



Het aantal verkeersdoden is sinds 2000 flink afgenomen. In de politieregio Gelderland-Zuid (Nijmegen, Rijk van Nijmegen, Maas en Waal, Betuwe) vielen in 2000 39 verkeersdoden. Vorig jaar waren er dat 29.



In samenwerking met de gemeente Nijmegen zijn in de stad op verschillende plekken vaste camera's geplaatst, zoals op de Energieweg. In de gemeenten Ubbergen, Groesbeek, Heumen, Wijchen en Beuningen maakt de politie gebruik van mobiele radars. Veel controles vinden plaats in de bebouwde kom van Nederasselt en op de Rijksweg in Malden.

 
 
Bron: Gelderlander
 
  17-7-2002  


|

FlitsKaart