Gemeente controleert patsers extra1650x

Jonge mannen met te dure auto’s, opgelet! Zo gauw een wijkagent denkt ‘Hij in zo’n dure bak - waar doet hij het van?’, kan hij een onderzoek laten starten naar de inkomsten van de eigenaren.

De gemeente Utrecht neemt, sinds begin dit jaar, samen met het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en de politie ‘patsers’ op de korrel. Zij willen daarmee misbruik van overheidsregelingen opsporen. Patsers zijn officieel gedefinieerd als mensen die zeer luxe leven zonder dat er sprake is van aantoonbare inkomsten die zo’n levensstijl kunnen verklaren.

Hoe komen ze aan dat geld, is de vraag die de instanties meteen stellen. Heeft die duurdoener een uitkering of beurs? Dat checkt de gemeente. Wat waren vorig jaar zijn inkomsten? Werkte hij überhaupt? Daar kijkt de Belastingdienst naar. Financiert hij zijn auto met criminele praktijken? OM en politie duiken de bestanden in.

Het koppelen van bestanden, mogelijk door samenwerkingsafspraken, heeft al resultaat gehad.

Het is voor het eerst dat de instanties zo op individuen inzoomen, eerder ‘pakten’ ze branches, zoals prostitutieen coffeeschops, om misbruik van overheidsregels op te sporen.

Bron:  AD.nl

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram