Gemeenten mogen boetes tot 340 euro opleggen





 

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten mogen straks zelf boetes opleggen voor kleine overtredingen op het gebied van overlast in de openbare ruimte. Daarnaast worden lichtere verkeersovertredingen voortaan ook beboet door de gemeente en niet meer door de politie.



De boetes bedragen maximaal 340 euro. De opbrengst vloeit naar de gemeenten. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten op voorstel van de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken), Donner (Justitie) en Peijs (Verkeer en Waterstaat). De voorstellen zijn al aangekondigd in het hoofdlijnenakkoord. De Tweede Kamer en de gemeenten drongen al aan op spoed om de gemeentelijk toezichthouders boetes te kunnen laten uitdelen.



Tot nu toe mogen zij overtredingen van lokale verordeningen alleen aangeven bij de politie, die dan boetes kon opleggen. Het gaat om feiten die voor overlast en verloedering zorgen, zoals hondenpoep, wildplassen, graffiti, het verkeerd buiten zetten van vuilnis, verkeerd parkeren van fietsen. De politie kan zich voortaan met grotere zaken bezighouden.



Geen melkkoe



Volgens het kabinet zullen de boetes geen 'melkkoe' worden voor de gemeenten, omdat het waarschijnlijk meer geld kost om de regels te handhaven dan er aan boetes binnen zal komen. Gemeenten mogen zelf weten of ze de overlastgevende feiten gaan beboeten en tegen welk bedrag.



Bij de verkeersovertredingen en -boetes is er geen keuzevrijheid. Het gaat om het fout parkeren of stilstaan van auto's, fietsen op de stoep en controles. Deze overtredingen met boetes worden vastgelegd in een maatregel van bestuur. Mensen kunnen beroep instellen bij de gemeente als ze het niet eens zijn met de boete en vervolgens eventueel naar de rechter stappen.

 
 
Bron: www.home.nl
 
  22-4-2005  


|

FlitsKaart