Gemeenten willen snelheidsverlaging op A15 en A16





 

ZWIJNDRECHT - Acht gemeenten langs de A15 (Rotterdam-Nijmegen) en de A16 (Rotterdam-Breda) willen dat het kabinet maatregelen neemt om de luchtvervuiling boven deze snelwegen te verminderen. Dat schrijven de milieuwethouders van de gemeenten in een brief aan minister Peijs van Verkeer en Waterstaat, staatssecretaris Van Geel van Milieu en minister Donner van Justitie. De brief is woensdagmorgen ondertekend in Zwijndrecht.



In de betrokken gemeenten worden de normen voor luchtkwaliteit overschreden. De vervuiling wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door het verkeer op de A15 en de A16. Daarom pleiten de gemeenten voor een snelheidsverlaging naar 80 kilometer per uur op de A16 ter hoogte van Barendrecht en Ridderkerk en een verlaging naar 100 kilometer per uur op de A15 ter hoogte van Papendrecht en Sliedrecht.




"De tijdelijke snelheidsverlagingen zijn nodig totdat maatregelen aan de bron, zoals schonere voertuigen en brandstoffen, effecten sorteren", aldus de gemeenten. Naast de al genoemde gemeenten werd de brief ondertekend door de milieuwethouders van Alblasserdam, Dordrecht en Hendrik-Ido-Ambacht.



De gemeenten pleiten ook voor een inhaalverbod voor vrachtwagens op de A15 en het stimuleren van vrachttransport via de Betuweroute en de rivieren. Ze verwachten dat het wegvangen van stikstofdioxide en fijn stof langs de wegen op de lange termijn een gunstig effect heeft op de luchtkwaliteit.



"Onderzocht zou moeten worden hoe dat het best kan worden gerealiseerd. Ook zou moeten worden bekeken op welke manier geluidsschermen zo gemaakt kunnen worden dat zij een bijdrage kunnen leveren aan een verbeterde luchtkwaliteit", schrijven de gemeenten.

 
 
Bron: NU.nl
 
  19-1-2005  


|

FlitsKaart