Gespreid betalen verkeersboete moet kunnen





 

De Nationale Ombudsman gaat bekijken waarom er nog geen betalingsregeling is voor verkeersboetes. Nu zijn mensen nog verplicht om de soms forse bedragen in één keer te betalen, anders komt er een fikse verhoging bovenop de boete.

"In tijden van aanhoudende financiële zorgen vraag ik mij ernstig af in hoeverre de opstelling van het Centraal Justitieel Incassobureau en de minister van Veiligheid en Justitie om geen betalingsregelingen toe te staan nog wel behoorlijk is", stelt de ombudsman, Alex Brenninkmeijer. Hij gaat op zoek naar alternatieven.

Het onderzoek gaat om de zogenoemde Mulderboetes, vernoemd naar de Wet Mulder. Daar valt het leeuwendeel van de verkeersboetes onder.

Ze kunnen tegenwoordig oplopen tot 390 euro en als een overtreder niet op tijd betaalt, kan het bedrag met flinke stappen tegelijk oplopen tot maximaal 1170 euro. Bij de eerste aanmaning komt er namelijk 50 procent bij, bij een tweede wordt het gehele bedrag dat stond na de eerst aanmaning verdubbeld.

"Mensen die een boete niet kunnen betalen en die geen betalingsregeling krijgen, moeten dus al snel drie keer zo veel betalen. Zo kunnen mensen al snel financieel in de put raken", stelt de Ombudsman in een verklaring.

 
 
Bron: Nu.nl
 
  6-9-2013  


|

FlitsKaart