Gesteggel om snelheidslimiet natuurgebied Amelisweerd

 

Links en rechts staan loodrecht tegenover elkaar vanwege een voorstel van PvdA, D66, SP, GroenLinks, CU en PvdD om de maximumsnelheid op de A27 langs natuurgebied Amelisweerd naar 80 kilometer per uur terug te brengen.

Dat schrijft De Telegraaf. Op dat stuk snelweg mag nu 100 kilometer per uur worden gereden. De snelheid zou volgens het plan van PvdA, D66, SP, GroenLinks, CU en PvdD over een lengte van 11 kilometer moeten worden teruggebracht naar 80 kilometer per uur om een strook natuur te sparen.

Op deze manier zou het stuk snelweg ook niet breder hoeven te worden, zoals minister Schultz van Haegen van Infrastructuur wil. Zij heeft de Kamer voorgesteld de weg te verbreden van vier en zes rijstroken naar twee keer zeven rijstroken omdat het wegdeel dan goed aansluit bij de rest van de A27. Ook is het volgens Schultz beter voor de verkeersveiligheid en de doorstroming.

40 kilometer per uur
VVD, CDA en PVV vinden het nieuwe 'natuurplan' van de zes partijen onaanvaardbaar. "Een oplossing van gas geven, gas loslaten, gas geven?" zegt CDA-Kamerlid Sander de Rouwe smalend in De Telegraaf. "Ik kan me niet voorstellen dat zoiets beter is voor het milieu." VVD'er Ton Elias is ook faliekant tegen: "Het wordt vast nog veel beter als de staat de automobilist dwingt om straks 40 kilometer per uur te gaan rijden."

Het verbreden van de snelweg aan de oostkant van Utrecht is al jaren omstreden. Omwonenden en natuurbeschermers zijn al decennia fel tegen een verbreding bij Amelisweerd. In de jaren 80 moest uiteindelijk na twaalf jaar verzet van actiecomités en milieuorganisaties toch 2 hectare bos wijken voor de aanleg van de A27, zoals die er nu ligt.

 
 
Bron: RTL.nl
 
  10-3-2012  


|

FlitsKaart