GroenLinks: Overal ban op terreinwagen





 

DEN HAAG - GroenLinks wil alle lokale raadsfracties stimuleren om zo veel mogelijk door te gaan om zware terreinwagens, ook wel 'P.C. Hoofttractoren' of 'asobakken' genoemd, uit steden en dorpen te weren.



Na Nijmegen wil nu ook de GroenLinks-fractie van buurgemeente Arnhem een motie indienen om grote terreinwagens uit de stad te verbannen. De gemeenteraadsfractie van GroenLinks in Den Haag gaat vandaag vergaderen over het plan om ook een parkeerverbod voor grote, luxe terreinwagens in te voeren. De Arnhemse coalitie die bestaat uit PvdA, CDA, GroenLinks en Zuid-Centraal, is in meerderheid tegen de plannen. Volgens Theo Theijse, fractievoorzitter van VVD, is het een "absurd plan" om nu ook in Arnhem de boel op stelten te zetten. De VVD wil haar coalitiegenoten zo snel mogelijk op het "dogmatische gedrag" van GroenLinks aanspreken. PvdA, de grootste partij, steunt het plan evenmin.



Mediahype



Het weren van terreinwagens is volgens de PvdA in Arnhem een zaak van de nationale overheid. Volgens de Nijmeegse GroenLinks-fractievoorzitter Wouter van Eck heeft uiteindelijk de raad de laatste stem. Door de mediahype is de kern van de motie volgens hem verdraaid. "We hebben niet gepleit voor afschaffing van grote terreinwagens. Het is onze intentie dat alleen het stadscentrum wordt gevrijwaard van dergelijke milieuvervuilende en verkeersonveilige wagens." Het Nijmeegs college legde vlak voor het weekeinde een motie van de gemeenteraad om terreinwagens uit de Waalstad te weren, resoluut naast zich neer.



Behalve dat het juridisch niet mogelijk is, brengt de uitvoering van de motie volgens het college de onderliggende doelen niet dichterbij. Minister Peijs (Verkeer) gaf twee weken geleden op verzoek van GroenLinks al aan te onderzoeken of grote terreinwagens gevaarlijk zijn. De bewindsvrouw bekijkt onder meer of de zogenoemde koeienvangers, de stalen bumpers op de voorkant, verboden moeten worden. GroenLinks Tweede-Kamerlid Wijnand Duyvendak ziet het liefst dat auto's die breder zijn dan 1,90 meter en/of langer zijn dan 5 meter dubbel parkeergeld betalen en helemaal geen vergunning meer kunnen krijgen.

 
 
Bron: Telegraaf
 
  25-10-2004  


|

FlitsKaart