Groningen: Verkeerscontroles moeten eind maken aan onveiligheidsgevoelens Nieuwe Boteringestraat





 

Woensdag 14 maart gaf Karin Dekker, wethouder Verkeer van de gemeente Groningen, het startsein voor een reeks (extra) verkeerscontroles in de Nieuwe Boteringestraat in Groningen. De politie-inzet in deze 30-kilometerzone is mogelijk dankzij het proefproject Subjectieve Verkeersonveiligheid, waarmee Regiopolitie Groningen vorig jaar is begonnen. De controles zijn bedoeld om verkeersonveiligheidsgevoelens van burgers aan te pakken. Naar aanleiding van klachten van de buurtvereniging en omwonenden van de Nieuwe Boteringestraat heeft de gemeente de route aangemeld voor het project.

Voorlichting

In de eerste week, tot en met woensdag 21 maart, trad de politie waarschuwend op. Mensen die te hard reden, werden staandegehouden en kregen in plaats van een bekeuring een gele kaart en een folder uitgereikt. Met de gele kaart en de speciale folder kregen mensen uitleg over het project. Uiteraard kregen de excessieve hardrijders wel een bekeuring. Want, het belangrijkste is dat mensen zich weer veilig gaan voelen in de Nieuwe Boteringestraat.



Resultaten

In totaal werden 3923 passanten gecontroleerd en kregen 457 personen de gele kaart en de folder uitgereikt. Hiervan reden 450 personen te hard in deze 30-kilometerzone. Zeven personen kregen voor andere overtredingen een gele kaart: vier bromfietsers droegen geen helm en drie personen droegen geen autogordel. Daarnaast reden twee personen dusdanig hard dat ze toch een bekeuring kregen.



Vervolgtraject

De waarschuwingsweek met de gele kaarten is inmiddels voorbij. Nu krijgen mensen die zich niet aan de snelheid houden geen gele kaart meer maar een echte bekeuring. De politie blijft het komende half jaar dagelijks controleren in de Nieuwe Boteringestraat. Het streven is om het aantal overtreders omlaag te brengen naar 10% en het aantal klachten (daarmee) te verminderen. Na zes weken vindt een eerste tussenmeting plaats en wordt de handhavingsinzet eventueel aangepast. Aan het eind van het project worden opnieuw metingen verricht om het effect van de politie-inzet te bepalen.

 
 
Bron: Politie.nl
 
  24-3-2007  


|

FlitsKaart