Groninger politiechef: Flitspaal dient verkeersveiligheid niet





 

groningen/steenwijk - Een flitspaal langs de kant van de weg, waarmee te hard rijdende automobilisten op de bon worden geslingerd, levert geen enkele bijdrage aan verbetering van de verkeersveiligheid. Die overtuiging is de Groninger politiechef Martin Sitalsing toegedaan. Hij zei dit gisteren in Steenwijk op het 19de Keuningcongres dat was gewijd aan agressiviteit en 'hufterig gedrag' in het verkeer.



Een bekeuring heeft volgens Sitalsing alleen effect als een bestuurder direct na het begaan van de overtreding met zijn daad wordt geconfronteerd. "Als je bent geflitst, gaat er minimaal een paar weken overheen voordat de bekeuring op de deurmat valt. Dan is het effect verdwenen."



Volgens Sitalsing is de invloed van dit soort bekeuringen op het gedrag in het verkeer dan ook slechts beperkt. "Ik merk dat aan mijn vrouw", aldus de politiechef. "De bekeuringen van 28 euro vliegen ons om de oren. Maar mijn vrouw weet vaak niet eens dat ze te hard rijdt."



Hij signaleerde dat het beleid van de overheid inconsequent is.



"Aan de ene kant is er een overmaat aan regeldrift om automobilisten te dwingen zich aan limieten te houden. Aan de andere kant wordt hard rijden in de hand gewerkt door grote zesbaanswegen aan te leggen. En waarom wordt vuurwerk wel aan banden gelegd, maar snelheidsbegrenzers in de auto niet wettelijk verplicht gesteld? Of zitten daar economische belangen achter?"

 
 
Bron: Dagblad van het Noorden
 
  25-3-2004  


|

FlitsKaart