Grootscheepse controle Almere





 

De grootschalige politiecontrole die gisteravond op het Festivalterrein plaatsvond heeft zijn vruchten afgeworpen. In samenwerking met verschillende instanties heeft de politie honderden auto-, motor- en scooterrijders waarbij iets aan hun voertuig mankeerde of die nog schulden open hadden staan, gecontroleerd en bekeurd. Door het gebruik van de Catchken werd onschuldige weggebruikers de controle bespaard.

Op het parkeerterrein naast het politiebureau stond het gisteren tussen zeven uur 's avonds en twee uur 's nachts vol met politie. Met moeite had het Almeerse korps 115 man personeel in weten te zetten om samen met de douane, belastingdienst en verschillende andere partners de voertuigen en hun bestuurders door te lichten. Dit gebeurde naar aanleiding van diverse incidenten in Flevoland. Op belangrijke verkeerspunten had de politie de Catchken opgesteld, waarmee in een fractie van een seconde via het nummerbord de gegevens van het voertuig nagekeken kunnen worden. Mocht er iets mankeren aan voertuig of eigenaar, dan werd deze door een motoragent begeleid naar het Festivalterrein.

,,De pakkans word hiermee aanzienlijk vergroot", aldus politiewoordvoerder Leo Blokland. ,,Door het gebruik van de Catchken worden alleen voertuigen eruit gepikt die daadwerkelijk wat mankeren, zodat onschuldige weggebruikers geen last hebben van de controle. Het bevorderen van de (verkeers)veiligheid staat uiteraard voorop. Zo wordt er ook gelet op het bezit van verboden wapens en drugs, daarom hebben we ook een vuurwapenspecialist en drugshond bij ons."

In de loop van de avond groeit de rij wachtende auto's, waardoor de politie besluit preventieve controles te staken en zich alleen te richten op de echte 'wegmisbruiker'. Die waren er gisteravond genoeg, van straatracers tot auto's die eerder als wrak bestempelt mogen worden. Bij het ter perse gaan van deze krant had de politie twaalf aanhoudingen verricht, wat een bedrag opleverde van drieduizend euro. Er werden negentig bekeuringen uitgeschreven voor gebreken aan auto of bestuurder, drie auto's en en één scooter werden in beslag genomen en tien kentekens ingevorderd. De fiscus wist in nog geen drie uur al voor 21.000 euro aan vorderingen te innen.

De belastingdienst zocht tijdens de controle gericht naar personen uit de regio met een belastingschuld, toch al snel zo'n twintigduizend. De zeventien medewerkers, waarvan negen deurwaarders, zochten kenteken gerelateerd, maar eenmaal aanwezig kwamen ook andere belastingzaken aan het licht.

De kosten konden ter plekke door middel van een mobiel pinapparaat voldaan worden, maar toch zag de Belastingdienst zich genoodzaakt twee voertuigen in te vorderen.

Naast vergrijpen als rijden zonder rijbewijs, zonder APK, met gladde banden of teveel alcohol op, werd ook het geluidsniveau van de auto's gecontroleerd. Bij veel opgeleukte auto's leidde tot een forse boete.

De medewerkers van de VOA (Verkeers Ongevallen Analyse) troffen zelfs één auto waarbij het aantal geproduceerde decibellen het maximaal toegestane limiet van 85 met bijna dertig decibel overtrof. Daarbij reed deze auto al drie jaar zonder APK.

De aanwezige douanebeamtes letten vooral op Nederlanders die in een auto met buitenlands kenteken rijden, handelaren en of de BPM wel betaald is. ,,Door alle instanties bij elkaar te hebben, kan er efficiënt gewerkt worden en extra aandacht besteed worden aan diegene die écht wat op hun kerfstok hebben", aldus een douanebeamte. De politie heeft aangekondigd dit soort controles vier tot vijf keer per jaar uit te willen gaan voeren.

 
 
Bron: Almere Vandaag
 
  22-9-2007  


|

FlitsKaart