GS: niet flitsen achter borden Welkom in Zeeland

 

Flitsapparatuur van de politie achter een bord welkom in Zeeland komt niet positief over bij bezoekers van Zeeland.
De provincie zal de politie dan ook verzoeken ’om geen gebruik meer te maken van de schaduw van de welkomstborden’.

Gedeputeerde Staten antwoorden dat op Statenvragen van Leen Harpe van GroenLinks. Die vindt dat dergelijk optreden van de politie onnodig negatieve publiciteit geeft. GS betreuren de handelwijze van de politie.

Overigens wijzen ze er in de beantwoording op dat de uitvoering van de controles een verantwoordelijkheid is van de politie. De politie bepaalt zelf hoe en waarom de controles plaatsvinden.

Vooral dat deel van de A58 waar automobilisten de provincie binnenrijden is een bekend punt waar herhaaldelijk ongevallen zijn gebeurd omdat er te hard werd gereden, is het commentaar.

GroenLinks wil ook weten of snelheidscontroles de hoogste prioriteit hebben qua veiligheid in het Zeeuwse verkeer. Volgens Gedeputeerde Staten worden ook de prioriteiten niet door de provincie bepaald. De speerpunten voor de verkeershandhavingsteams van de politie zijn, snelheid, negeren van rood licht, dragen van de gordel, dragen van de helm en controles op het gebruik van alcohol.

De hoogste prioriteit heeft het terugdringen van snelheidsovertredingen omdat er een direct verband bestaat tussen dergelijke overtredingen en het ontstaan en de afloop van ongevallen.

Als het aan GroenLinks ligt wordt er op de Zeeuwse wegen van te voren gewaarschuwd voor een snelheidscontrole, net zoals dat in Frankrijk in veel gevallen gebeurt.

In feite bestaat die situatie in Zeeland ook, omdat op verschillende plaatsen langs de wegen waarschuwingsborden staan, die aangeven dat controles op snelheid plaats kunnen vinden.

Daarnaast wijzen GS er op dat tegenwoordig langs de A58 de weggebruiker bewust wordt gemaakt van de risico’s op die weg.

Naast te hard rijden is dat bijvoorbeeld ook gevaarlijke zijwind en hinderlijk zonlicht.

Reportage Welkom in Zeeland door MarcoV en Petertjuh

 
 
Bron: BNDeStem
 
  9-4-2008  


|

FlitsKaart